Хоч і смачний борщ, але навесні луганчани частіше балують себе окрошкою. Скучивши за вітамінами, організм просить чогось зелененького — цибулі, огірків, кропу. Ці продукти на ринку — нарозхват. А все-таки, що дешевше приготувати сьогодні — борщ чи окрошку? Підрахуємо. Для першої страви купуємо картоплю — 3 грн. за кілограм, моркву — 3—4 грн., бурячки — 3—4, сало — 30—45, яловичину — 35—70, капусту — 2, цибулю — 3—4 грн. Для окрошки беремо сметану — 50 грн. за кілограм, свіжі огірки — 25—26, зелень (кріп, петрушка) — 2—3 грн. за пучок, яйця — 9—10 грн. за десяток, знов-таки яловичину, картоплю. Можна ще редиски додати, щоб було смачніше, — 15 грн. за кілограм. Тож дорога окрошка виходить. Борщ можна й без м’яса зварити, додавши квасолі, в окрошку замість м’яса можна покласти ковбасу, але це здешевить її зовсім на небагато. Адже ковбаса сьогодні теж у ціні.
До речі, якщо захочеться молодої картоплі й капусти, то доведеться «розкошелитися». Гарна жовта бараболя лежить на прилавках ринку по 25 грн. за кілограм, у цих цінових межах продають також молоду капусту. А побажаєте до цих продуктів додати кіло свіжих помідорів — доведеться викласти з кишені ще 25 гривень.
Яблука лежать такі само привабливі на вигляд, як і на початку зими. Як тут не купити хоч кілограмчик, а це ще 10—12 грн.
Луганськ.