Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час виступу у Вінниці на святі Полонії і поляків, які проживають за кордоном, наголосив на взаємній відповідальності одне перед одним і передбачуваності наших держав і народів.

— У нашій історії було багато спільного — і героїчного, і скорботного, — наголосив Володимир Литвин зі сцени Вінницького обласного музично-драматичного театру, де відбувалися урочистості. — Маємо пам’ятати минуле, але не жити виключно минулим, треба разом думати про сьогодення, звертати свої погляди у майбутнє і на цій основі будувати нове життя для українців і для поляків.

Удруге місто над Південним Бугом приймало гостей з Польщі на святі єднання польського народу, поляків, які проживають за межами держави. Так само на початку травня минулого року на Вінниччині урочисто відзначали десяті ювілейні Дні Полонії. Тут, як і в сусідніх Житомирській та Хмельницькій областях, польська діаспора одна з найчисленніших. У залі були присутні представники названих регіонів. Усі вони щиро вітали поважних гостей: Голову Верховної Ради України Володимира Литвина, торік він також брав участь в урочистостях у Вінниці, посла Республіки Польща в Україні Генрика Літвіна, сенатора Польського сейму Станіслава Богуша, Генерального консула Республіки Польща у Вінниці Кшиштофа Свідерика, народного депутата України Григорія Калетніка, а також керівників Вінниччини — голову облдержадміністрації Миколу Джигу та голову обласної ради Сергія Татусяка.

Володимир Литвин нагадав присутнім, що він родом з регіону, де проживає багато вихідців з Польщі. 

— Дуже важливо, щоб ми були передбачуваними і зрозумілими один для одного, — зазначив керівник парламенту. — Саме таким правилом керуються народні депутати України у відносинах з дружньою нам державою, яка нині є однією з тих, хто чи не найбільше підтримує Україну на європейській арені. Польща, як член ЄС, істотно впливає на вирішення проблем у Європі і світі, додав В. Литвин. Якщо діяти разом, можна досягти більшого і для країн Європи, і для світової спільноти.

Об’єднуючись навколо розв’язання глобальних проблем, які однаково є наболілими для багатьох країн, слід пам’ятати про код нації, тобто про свою ідентичність. Те, що складає духовну частину народу, теж маємо творити спільно. «Ми виробили мудру формулу, якою керуємося у своїх стосунках. Вона звучить так: пробачаємо і просимо пробачення, — каже Володимир Литвин. — Такий підхід дає можливість думати про сьогодення і звіряти свої позиції на майбутнє, не зациклюючись лише на трагічних сторінках минулого. Виходити на нові рівні співпраці між Україною й Польщею. Тому я переконаний, що у наших двох народів буде щасливе майбутнє».

 

Вінницька область.

На знімку: представники польської громади під час зустрічі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.