Тепер життя міста буде розділено на «до» і «після». Таких потрясінь у новітній історії Дніпропетровська було не так багато: сильна злива в сімдесяті, в результаті якої кілька десятків родин залишилися без даху; землетрус у 1979-му, вибух побутового газу в будинку на Мандриківській, 127, що стався 13 жовтня 2007 року. Тоді загинуло 23 осіб, у тому числі дев’ять дітей. І тепер от теракт — чотири вибухи в центрі міста, в результаті яких постраждали 30 чоловік...
На свята Дніпропетровськ, наче вимер. Навіть ті, хто не планував їхати, поспішили за місто — подалі від вулиць, що стали небезпечними. Зникли й бетонні урни, через які сила вибухів, за версією міліції, збільшилася в рази.
У п’ятницю, 30 квітня, в Дніпропетровську побував Президент України Віктор Янукович. Він очолив нараду координаційної ради з розслідування теракту. Крім нього, на засіданні в обласній прокуратурі перебували Секретар РНБО Андрій Клюєв, міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, голова ОДА Олександр Вілкул, голова облради Євген Удод, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко та всі перші особи правоохоронних органів країни.
— Олександр Вілкул заявив, що обласна влада виділить два мільйони гривень за інформацію, що допоможе слідству у розкритті злочину, — сказав Віктор Янукович. — Ми добре розуміємо, що зобов’язані знайти злочинців у максимально короткий строк.
Також Віктор Янукович відвідав потерпілих від вибухів дітей в обласній дитячій клінічній лікарні. Президент вибачився перед потерпілими за те, що відбулося, і пообіцяв, що справу обов’язково розслідують.
За вихідні відбулося кілька засідань оперативного штабу, Кабмін розпорядився виділити 1,5 мільйона гривень із резервного фонду державного бюджету для надання допомоги потерпілим.
На свята міліція ретельно обстежила місця масового відпочинку городян, особливо в центрі. У місті заборонені масові заходи на вулицях, але дозволено їх проведення в приміщеннях.
Схоже, почало давати свої результати й розслідування справи. Слідчими СБУ за підозрою в скоєнні злочину розшукуються три чоловіки. Їхні прикмети оприлюднено на міських сайтах, на радіо, телебаченні, складено фоторобот. Громадян, які володіють якою-небудь інформацією про підозрюваних, просять повідомити по телефону або електронній пошті.
Але, схоже, життя без страху в місті налагодиться ще нескоро.