За змінами клімату комунальники Херсонщини вочевидь не поспівають. Зони відпочинку просто не встигли підготувати до прийому відпочивальників — СЕС ще не підтвердила готовності жодного пляжу ні в обласному центрі, ні в районах області. 

Тож типовою картиною на пляжах регіону наразі є «композиції» з відпочивальників, котрі лежать біля самої води, в комбінації із працюючими трохи далі тракторами, що розрівнюють пісок. І робітниками, які поспіхом підфарбовують роздягальні та «грибки».

Але сюрпризи від матінки-природи на цьому не закінчилися: трьом із половиною тисячам жителів великого села Чернянка Каховського району замість відпочинку на озері поряд з населеним пунктом довелося терміново ховатися у своїх будинках. На озері стався аномальний «сплеск» розмноження мошки, яка передусім атакувала село. Така навала тривала тиждень, а потім мошка почала гинути, утворивши на землі суцільний килим завтовшки п’ять сантиметрів, а подекуди й більше! Селяни навіть викликали співробітників МНС. Ті намагалися згрібати загиблих комах лопатами, але їх було стільки, а запах гниття поширювався такий сильний, що прибережну зону довелося просто переорати гусеничним трактором, щоб накрити органіку, що розкладалася, шаром землі.