На відкриття алеї Героїв-земляків з їхніми барельєфами до райцентру Іллінці завітав Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк
П’ять Героїв Радянського Союзу і три Герої Соціалістичної Праці виросли на іллінецькій землі. Напередодні свят Першотравня і Дня Перемоги в райцентрі урочисто відкрили дві Алеї Героїв — на одній встановлено бронзові барельєфи Героїв Соціалістичної Праці, на другій — Героїв Радянського Союзу. Разом з іншими земляками прийшли на свято Марія Коцюруба (на знімку) і Федір Хоменко. Федір Пантелійович 38 років працював доярем. Як тоді, так і нині, це була незвична професія для чоловіків. У далекому 1966-му він надоїв від кожної з корів своєї групи по сім тисяч літрів молока(!). Нині таким показником можуть похвалитися хіба що в господарствах Порошенка, де мають елітних корів зарубіжної селекції. Та й навіть у таких господарствах корів-семитисячниць можна перелічити на пальцях однієї руки. Саме за велике молоко Федір Хоменко того року був удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці.
Марія Коцюруба теж працювала дояркою. У 1982-му вона за рік надоїла від своїх корівок по шість тисяч літрів молока. Тоді отримала Зірку Героя Соцпраці.
— Незвично бачити своє зображення на постаменті, — каже Марія Іванівна, дивлячись на пам’ятник. — Тішить те, що пам’ятник робили з фотографії моєї молодості. На молодих приємно дивитися. А Марія Плахотник, бачите, вже зображена старшою. Якщо люди вирішили, що так треба, то нехай вже буде. Третій барельєф на Алеї Героїв — згаданого вище Федора Хоменка. А поруч — районна Дошка пошани з фотографіями сучасних трударів.
Барельєфи Героїв Радянського Союзу встановлені трохи далі, на Меморіалі Слави. Відкриває алею бюст Івана Бойка. Він двічі нагороджений Зіркою Героя Радянського Союзу. Всього 32 українці у роки війни удостоєні двох таких нагород. Серед них — єдиний з вінничан — Іван Бойко. Далі — на відстані двох метрів один від одного — постаменти з барельєфами з написами: Микола Прицюк, Василь Гелета, Олександр Западинський, Григорій Шимко.
Ідея вшанувати у такий спосіб Героїв-земляків належить заслуженому працівнику культури Миколі Романову. Втілив її в життя місцевий скульптор Леонід Мишевський. Загалом на виготовлення барельєфів і впорядкування місць їх встановлення витрачено сто тисяч гривень. Коштами допоміг Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк. Неспроста його запросили на відкриття. «Я багато їздив по Україні, але не пригадую місця, де у такий спосіб земляки вшанували б усіх своїх видатних людей, — каже Адам Мартинюк. — Треба шанувати пам’ять кожної доброї людини, особливо тих, хто багато зробив для інших, інколи навіть ціною власного життя».
 
 
 
 
Фото автора.