Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та близько 20 тисяч учасників громадських та політичних об’єднань взяли участь у вшануванні пам’яті героїв — повстанців Холодного Яру, котрі впродовж 1918—1922 років боронили від більшовизму останній оплот Української Народної Республіки.
Так, у селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області зусиллями історичного клубу «Холодний Яр», народного депутата України Тараса Стецьківа та багатьох патріотичних організацій урочисто відкрито монумент загиблим від червоного терору селянам. На чорній стелі із зяючими отворами-ранами викарбувано напис: «На пам’ять про хліборобів Соснівки, Дев’ятки, Скаржинки і Тирнавки, які у вересні 1920 року підняли повстання проти більшовиків і загинули під шаблями червоного ескадрону». Автор пам’ятника — студент Київської національної художньої академії, правнук повстанців Дмитро Бур’ян.
— Наші прадіди мали честь і лицарство не хилити голови перед ворогами, — сказав, виступаючи на мітингу, письменник, лауреат народної Шевченківської премії за книгу «Чорний ворон. Залишенець» Василь Шкляр. — Вони загинули, однак залишилися вільними і нескореними. Другого дня в урочищі Холодний Яр відбулася реконструкція історичного бою між більшовицьким продзагоном та захисниками УНР. Повстанці йшли в бій під чорним прапором полку гайдамаків Холодного Яру «Воля України або смерть».
У мітингу, який відбувся у «столиці» Холодного Яру — селі Мельниках, узяв участь і виступив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.
Він наголосив, що «все, що сьогодні відбувається в українській політиці, можна охарактеризувати надзвичайно просто: влада на чолі з Президентом намагається зробити Україну складовою «російського світу». Натомість, наголосив він, «наше завдання — зберегти «український світ». «Саме тому ми захищаємо нашу українську історію, нашу рідну мову, наші традиції і наших героїв», — підкреслив 
М. Томенко. «Саме тому сьогодні ми на місці вшанування героїв Холодноярської республіки. На місці, яке пошановував Тарас Шевченко», — додав він.
М. Томенко зауважив, що «історія Холодноярської республіки вчить і спонукає нас бути оптимістами». Однак для цього, додав політик, необхідне максимальне об’єднання опозиційних сил.
Заступник глави парламенту також назвав позитивним, що «більшість парламенту, яка визначала, коли саме провести парламентські вибори, визначила саме дату 28 жовтня». Він нагадав, що 28 жовтня — день визволення України від німецько-фашистських загарбників. «Я сподіваюся, що 28 жовтня нашими спільними зусиллями перетвориться на день визволення України загалом і Черкащини зокрема від окупантів, які ненавидять Україну і ненавидять українську історію», — наголосив Микола Томенко. «Переконаний, що 28 жовтня ми зробимо перший крок до визволення України, а на наступних президентських закріпимо нашу перемогу в боротьбі за власну державу, за нашу батьківщину», — додав він.
Кіровоградська і Черкаська області.