Учасники майбутньої парламентської більшості дійшли згоди в питаннях національної безпеки та соціально-гуманітарної політики
 
Хоча часу для створення парламентської більшості у новообраних депутатів ще вдосталь, пристрасті навколо обговорення тексту коаліційного документа не вщухають. У суботу, 8 листопада, представники п’яти політичних сил прибули в будинок під куполом для обговорення тексту угоди. Серед них були В’ячеслав Кириленко, Дмитро Тимчук, Вікторія Сюмар, Віталій Ковальчук, Єгор Соболєв, Семен Семенченко, Анна Гопко, Григорій Немиря та Олег Ляшко.
Ще до засідання стало відомо, що основною темою обговорення будуть питання національної безпеки та оборони. Окрім цього, політики встигли опрацювати ще й соціально-гуманітарний блок питань. За словами кандидата в народні депутати від блоку Петра Порошенка Миколи Томенка, ці два розділи вдалося погодити за винятком нюансів, які потрібно перевірити на експертному рівні. Коментуючи те, що відбувалося на засіданні, політик, зокрема, зауважив: «Вважаю, що наше завдання не таке складне: у межах п’яти суб’єктів випрацювати алгоритм того, що ми робимо. Сьогодні ми у двох розділах Коаліційної угоди із семи це зробили. Тобто ми зробили якісний крок». Та, незважаючи на такий оптимізм, майбутній депутат висловив сумнів з приводу того, що документ вдасться завершити до 11 листопада, як закликає «Батьківщина». За його словами, якщо вдасться теоретичну парламентську більшість зробити практичною, то коаліція може об’єднати 305 народних депутатів.
Колега М. Томенка по партії Віталій Ковальчук, підсумовуючи суботню роботу над текстом угоди, зауважив, що незмінною позицією залишиться принцип формування більшості виключно парламентськими фракціями. Пріоритетом є не швидкість підписання документа, а якість, наголосив він. Доки документ не завершать, жодні кадрові питання розглядатися не будуть, наголосив член робочої групи. «Ми сьогодні на засіданні обговорювали, що в нас не стоїть на порядку денному питання кадрових призначень», — сказав він. Блок Петра Порошенка також виступає проти квотного принципу розподілу посад.
На словах не женуться за портфелями і представники «Батьківщини». Принаймні Юлія Тимошенко в телеефірі одного з каналів наголосила, що її команда не поставила жодної вимоги до посад. Формування уряду за політичними квотами політик назвала неприпустимим. Для цього, на її думку, треба оголосити конкурс і залучити найкращих фахівців із українського суспільства. Ю. Тимошенко сказала, що її політична сила «категорично не хоче затримувати будь-який рух вперед», висловивши думку, що Коаліційна угода могла і може народитися за кілька днів. Адже це лаконічні й чіткі переліки вимог, які були проголошені політикам на Майдані з боку народу. Основою Коаліційної угоди Юлія Тимошенко бачить угоду про асоціацію України з Євросоюзом.
Хоча кожен учасник переговорного процесу називає свою можливу дату його завершення, робити висновки про те, коли ж ми зможемо ознайомитися із повністю узгодженими текстом — поки що рано. Однак із оголошених заяв складається враження, що певні поступи у робочої групи все-таки є. На цьому наголошує і її учасник з боку «Народного фронту» Павло Пинзеник. За його словами, чи не вперше в історії нашої країни робоча група дійсно працює. У процесі задіяні представники Реанімаційного пакета реформ, Центру Разумкова, міжнародні експерти. Але цей політик упевнений, що чи не основне завдання коаліції визначитися із кандидатурами на посади міністрів і запропонувати програму дій, за яку вони відповідатимуть. Тож природно виникають сумніви, чи дійсно так вже ефективно працює робоча група, якщо підходи до формування основного на сьогодні документа представники різних політичних сил бачать по-різному. Однак для врегулювання всіх питань часу ще вдосталь. Якщо парламент почне повноцінно працювати хоча би в грудні, то ухвалити ключові закони і прийняти бюджет до нового року видається цілком можливо. Для цього потрібно, щоби поступальний рух у роботі над Коаліційною угодою продовжувався хоча би таким не стрімким і стабільним темпом, як нині. Чи вдасться це політикам? Мабуть, відповісти на це не можуть і самі учасники переговорного процесу. Достеменно сьогодні можна сказати тільки одне — представників Опозиційного блоку в коаліції не буде. Їх не запрошують, та й самі вони не рвуться.