У Тернополі триває Всеукраїнський книжковий фестиваль «Джура-фест-2012». 

Він відбувається вже втретє. Свою продукцію на ньому представили понад сорок видавництв з усієї України, а також із Санкт-Петербурга. Російське видавництво, зокрема, спеціалізується на науково-технічній літературі, якої у нас поки що недостатньо. Зате багато видань історичних, патріотичних, художніх, дитячих. Не дивно, що біля стендів з книгами можна було побачити чимало діток з батьками, школярів. Ліліана Дячинська (на знімку) лише читати ще не вміє, але із задоволенням гортає книжечку і розповідає, що зайчик з’їв багато цукерок і тому у нього болить животик.

У рамках фестивалю підбили підсумки дитячого конкурсу «Тернопіль — край легенд» і нагородили його переможців. Серед них — третьокласниця школи №5 Тамара Воробець, яка написала віршовану легенду. А письменниця з Києва Віра Клименко, поспілкувавшись з місцевими школярами, зробила приємне відкриття: вони читають набагато більше, ніж їхні столичні ровесники. Щоправда, чимало залежить від педагогів. Вчителька початкових класів однієї зі шкіл намалювала для кожного свого учня коло, яке мало символізувати сонечко. За кожну прочитану книжку додавався промінчик. Діти наввипередки бігли в бібліотеку, щоб якнайбільше прочитати і отримати в нагороду повноцінне сонечко.

На жаль, бібліотечні фонди нині майже не поновлюються. Працівниці обласної бібліотеки для молоді Ольга Марків і Світлана Лерніченко придбали на фестивалі більше десятка книг за спонсорські кошти. Хотілося б ще, але з бюджету виділяють гроші лише на періодику.

Невдовзі у Тернополі видадуть «Поштаментальний роман», написаний колективом із 31 автора за допомогою смс-повідомлень та електронної пошти. За словами Василя Ванчури, цим видавці хочуть заохотити людей до написання звичайних листів, адже нині ми спілкуємось здебільшого за допомогою мобілок і комп’ютерів.

Програма фестивалю дуже насичена. Це творчі зустрічі Івана Драча, Василя Фольварочного та інших відомих гостей фестивалю зі студентами, школярами, круглі столи, концерти співаної поезії, вечір пам’яті тернопільських письменників, майстер-класи з нових технік вишивання, плетіння та інших ремесел. Одне слово, справжнє свято книги, яке відвідали тисячі тернополян.

Фото автора.