І відпочити, і попрацювати на городі українцям дасть змогу погода на травневі вихідні. Включно по 2 травня на всій території країни буде сухо і дуже тепло. Таку приємну новину оприлюднив учора під час прес-конференції Микола Кульбіда, директор Українського гідрометеорологічного центру МНС України. За його прогнозами, найближчими днями температура повітря в більшості областей країни сягне 22—27 градусів тепла. На Південь та Південний Схід взагалі прийде літо. Тут погода прогріється до 30 градусів. Щоправда, довго тішитися з цього приводу нам із вами не доведеться. Уже 3 травня погода зіпсується. Невеликі циклони та атмосферні фронти принесуть в Україну зливові дощі із грозами. Остудять опади і температуру повітря. З 4 по 6 травня в денні години стовпчики термометрів піднімуться лише до позначок 10—15 градусів вище нуля. А вночі взагалі можливі навіть заморозки на поверхні ґрунту.
А от спрогнозувати напевне, якою буде погода на День Перемоги, Микола Кульбіда поки що не береться. Мовляв, говорити можна лише про попередні розрахунки: ймовірно, уже з 7 травня температура повітря почне потроху зростати. Щоправда, 9 травня в центральній частині країни ще зберігатиметься дощова, хмарна та прохолодна погода.
Тим часом на річках країни — Дніпрі та Десні — триває весняне водопілля. Рівні води тут зростають щодня на 10—15 та на 1—6 сантиметрів відповідно. «Максимальні підйоми рівня води на Дніпрі (в межах території України) не перевищуватимуть 2 метрів і не становитимуть загрози для більшості населених пунктів, розташованих у його басейні», — переконує головний метеоролог країни. Та все-таки не минається без винятків. Так, приміром, в одному районі Чернігівської області рівень води вже досяг небезпечних позначок. Як результат маємо обтоплення населених пунктів та певні проблеми з рухом автотранспорту дорогами району.
А в столиці свого максимуму весняне водопілля сягне 10—15 травня. Та, за прогнозами, воно не становитиме жодної загрози для киян та інфраструктури міста.
Значно більше непокояться метеорологи щодо того, який буде врожай. Адже цьогоріч від неабияких примх погоди в осінньо-зимовий період постраждали не тільки посіви озимини, значну частину яких потрібно пересівати, а й плодові дерева, передусім кісточкові. Тож, вочевидь, цього сезону черешні, вишні та абрикоси будуть у великому дефіциті.
— На сьогодні цвітіння масово відбувається, але потенціал урожаю фруктів на 40, а можливо, і на всі 60 відсотків менший, ніж зазвичай, — розповідає Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру. За її словами, ще більше посилити цю проблему можуть прогнозовані заморозки. Залишається, мовляв, лише сподіватися, що вони будуть нетривалі і тільки на ґрунті.
А от тим, хто зібрався на вихідні саджати картоплю, хвилюватися не варто. Їй майбутнє похолодання не зашкодить, переконує Т. Адаменко. Тому, що ще не виросло, — заморозки не страшні.