Численні вихідні кличуть на природу. А що за відпочинок без ароматного шашлику. І головне тут — гарне м’ясо та вдалий маринад. Є десятки способів його приготування. Ось деякі з них.
Змішаний маринад. На 1 кг свинячої шиї візьміть: 1 ст. ложку гірчиці, 2 ст. ложки майонезу, 3 великі цибулини, 1 невеликий лимон, лавровий лист, чорний перець, хмелі-сунелі, сіль. М’ясо наріжте порціонними шматочками, викладіть шарами, заправте гірчицею та майонезом, посипте чорним перцем і хмелі-сунелі, прикрийте лавровим листом і кільцями цибулі та полийте лимонним соком. Залишіть на годину для маринування. Потім ретельно перемішайте і поставте у прохолодне місце ще на 5—7 годин. Соліть шашлик перед тим, як розпалювати багаття. Готуйте над розжареним вугіллям хвилин 15.
Традиційний шашлик — це свинина, порізана шматочками по 40—50 г, і соковита цибуля, нашаткована кільцями. Все це укладають в емальований посуд, заправляють перцем, сіллю, оцтом. Ретельно перемішують, прикривають кришкою і ставлять під гніт на 3—4 години.
На Кавказі оцту не визнають, замість нього використовують сухе вино, пиво або кефір. Як приправу додають давлену цибулю або її сік, подрібнений лавровий лист, червоний перець, іноді — часник.
В Узбекистані для приготування маринаду використовують мінеральну воду. У цьому випадку потрібно не шкодувати різних пряностей. Інакше м’ясо вийде пріснуватим.
На Сході для приготування шашлику з м’яса птиці використовують маринади на основі кисломолочних продуктів: кефіру, сироватки. Приправляють лимоном, м’ятою, кінзою, перцем, імбиром, каррі.
Якщо подобається китайська кухня, то спробуйте замаринувати м’ясо в суміші із соєвого соусу, сухого вина, часнику, імбиру, перцю та меду.
У Греції м’ясо замочують у гранатовому соку.
Маслинова олія у поєднанні з лимонним соком і травами також чудово замаринує м’ясо. Смак у цьому випадку багато в чому залежить від вибору пряностей.
Багато хто маринує м’ясо в майонезі, виходячи з розрахунку 200 г майонезу на 1 кг м’яса.
Можна маринувати м’ясо в томатному соку, додавши спеції.
Якщо є така можливість — замаринуйте м’ясо в соку обліпихи з додаванням різних пряностей. Обліпиха додасть м’якості та ніжного смаку навіть старій яловичині.
Який обрати маринад — справа смаку. Але, проводячи експерименти зі складом, краще не поєднувати в одному маринаді спиртне й оцет або лимонний сік — м’ясо любить щось одне. Час маринування залежить від якості м’яса. Воно може тривати від декількох годин до доби. Немає єдиної думки щодо того, коли солити м’ясо. Сіль у маринаді призводить до підвищеного виділення соку, а отже — зниження соковитості шашлику. Найкраще м’ясо солити в останній момент.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та Оксани ЛУЦЕНКО.