На зборах громадськості Соснівки прийняли рішення про заборону шахті «Надія» проводити видобуток вугілля в пластах, що пролягають під населеним пунктом. Причина — руйнування будинків та екологічна загроза, що нависла над містом.
Місцеві мешканці хочуть провести референдум, на якому зроблять непростий вибір: Соснівка чи «Надія».
Протистояння тут тягнеться роками. З 2010-го шахта почала видобуток вугілля під Соснівкою, мешканці якої готові захищати свої будинки будь-якою ціною. Вони стоять перед складним вибором: треба зберегти успішну копальню, але не дозволити завалити місто. Якщо вимоги не будуть виконані, люди готові влаштувати акції громадської непокори.
На розширеній нараді у Львівській обласній раді міський голова Соснівки Євгенія Дуброва продемонструвала фотографії, які підтверджують факти руйнування житлових будинків. Вона запевнила, що за жодних умов не погодить проект заміни будівель лавами. Нині у зону видобутку вугілля потрапляють три школи, 22 багатоквартирні і 100 будинків індивідуальної забудови.
Директор «Надії» Микола Криштопа вважає, що основні фінансові надходження місто отримує від шахти. Це одне з найуспішніших державних підприємств у Львівсько-Волинському басейні, яке приносить прибутки. Тому жителі повинні з розумінням поставитись до проблеми. Проте з 1200 працівників лише 300 є мешканцями Соснівки.
Депутати міськради звернулись до науковців Львівського національного університету імені Івана Франка, щоб ті надали висновок щодо проекту. Отримані результати невтішні: проект розроблено без урахування багатьох важливих питань і несе руйнівну перспективу Соснівці. Після того, як із даними незалежних експертів ознайомилися у «Червоноградводоканалі», «Червоноградтеплокомуненерго» і газовому управлінні, керівники цих підприємств відкликали свої підписи.
Голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради Ірина Сех вважає, що треба знайти компроміс: «І місто має жити, і шахта повинна працювати».
Львівська область.