Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся з учасниками конференції «Релігія у глобалізованому світі: проблеми утвердження толерантних міжконфесійних відносин».

Прикметним і знаковим є те, каже В. Литвин, що така зустріч відбувається 26 квітня. Адже саме 26 років тому Україна зазнала глобальної катастрофи. І це є свідченням того, що людство постало перед серйозними глобальними викликами, на які належить дати адекватну позитивну відповідь.

Сьогодні, на думку керівника парламенту, потрібно задіяти те, що може і повинно становити основу національної ідеї, — свободу і справедливість. Це те, на чому вибудовує своє життя кожна конфесія.

В. Литвин вважає, що нині світ переживає переломний момент його подальшої глобалізації, і завжди в період таких гострих зламів у людини виявляються дві конкуруючі і протидіючі риси: добро і зло. «І все залежить від того, як ми спільними зусиллями діятимемо, щоб добро, творче начало в людині домінувало. Тому сьогодні для нас це черговий іспит, — підкреслив він. — Не нагнітати настрою катастрофізму, а вселити впевненість у людину і розкрилити її на те, щоб вона реалізувала той потенціал, який закладений у неї Всевишнім. Зрозуміло, що багато залежатиме від того, яка буде ситуація в церковному релігійному середовищі, насамперед, України».

Україна, як держава складна, перенасичена конфліктами, і водночас вона є поліконфесійною, поліетнічною територією, каже В. Литвин і бачить у цьому абсолютний позитив. Бо відбір цих напрямів і відтінків дозволяє сьогодні витворити прекрасний результат, за умови розуміння цього і відповідної роботи. «Зрозуміло, що нам потрібно в країні мати міжцерковний діалог. Я це стверджую як Голова Верховної Ради, спостерігаючи за тим, які процеси відбуваються в нашому релігійному житті. Оскільки сьогодні 60—70% людей повернулися до віри. Я переконаний, треба зробити все, щоб зберегти крихкий баланс міжконфесійного порозуміння, який ми сьогодні маємо, утвердити його і примножити», — зазначив він.

За його словами, у 2007—2010 роках у нашій країні було відкрито щонайменше 560 судових справ за участю релігійних спільнот. Зараз їх значно поменшало. На превеликий жаль, спостерігається надмірна політизація релігійного життя. Не хотілося, щоб деякі конфесії мали вигляд політичних партій, які в даний момент моляться. Особливо на цьому доводиться наголошувати перед парламентськими виборами.

Керівника парламенту особливо непокоїть протиріччя в православному середовищі. Зокрема, відсутність взаємоузгодженої моделі діалогу стосовно об’єднавчого процесу. «Мене як Голову Верховної Ради це турбує, особливо події останнього часу, які не згуртовують суспільство, а відштовхують. Не можемо не говорити про іноземний чинник у релігійно-церковних процесах України. Він неминучий, він об’єктивний, з однією умовою коли поважають Україну, її суверенітет, її соборність, закони. Нам треба говорити про терпимість держави і влади, яка має бути в цьому плані абсолютною. Не можу не сказати про екстремістські течії, які отримують допомогу у тому числі із-за меж нашої країни. Україна — транзитна держава і перебуває в центрі Європи. Тому нам вкрай важливо, щоб це була територія спокою на основі діалогу і взаємопідтримки людей».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, народний депутат України Олександр Фельдман.