Щоб не стиралися з пам’яті людей ті тривожні дні, подвиг наших співгромадян, котрі, ризикуючи життям і не шкодуючи власного здоров’я, йшли у бій проти підступної ядерної стихії, щороку у квітневі дні проводять різноманітні заходи. Серед них — легкоатлетичні пробіги пам’яті героїв Чорнобиля. Днями в Славутичі відбувся ХХІІІ такий захід.

Усвідомлюючи, що вони є пропагандистами здорового способу життя, 154 учасники (любителі та професіонали) вийшли на дистанції 5, 10, 21 і 97 кілометрів (директор пробігу — Володимир Ковальов). Серед них — представники українських АЕС, прихильники бігу з більшості областей нашої країни, учні славутицьких і бахмацьких шкіл, а також фахівці з Великої Британії та Франції, які допомагають нам у будівництві нового саркофага над горезвісним реактором. Нинішня назва цього об’єкта — Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС».

За традицією, йшла гостра суперечка. На дистанції 5 кілометрів перемогли Юрій Краст (Київ) і Аліна Куздоба (Чернігів), серед іноземців — французи Метью Сафроа і Коліне Морган; 10-кілометровий забіг виграли Костянтин Тернов (Кролевець, Сумська область) і Вікторія Бицюк (Енергодар, Запорізька область), представники Франції Жан-П’єр Мелюльє і Валері Кай; 21,97 кілометра (напівмарафон) — Володимир Горбань (Кагарлик, Київська область) та Ірина Бойко (Київ), Ніколя Кай (Франція).

Зазначимо, що на траси пробігу виходили представники міжнародного благодійного марафону «Дітям Чорнобиля 2012»: Олександр Ніщук, Олександр Гапон і Михайло Ханукаєв. Організаторами події виступали ВГОІ «Союз Чорнобиль України» (президент — Юрій Андрєєв), Товариство «Знання» України (голова правління — Василь Кушерець).

Фінансову підтримку надавали: ПрАТ «ОТІС» (генеральний директор — Михайло Пономаренко), «Український християнський фонд «Єдність» (президент — Ганна Лоза) та міжнародна асоціація ультрамарафону (президент — Олександр Рейєр).

Представники марафону «Дітям Чорнобиля 2012» взяли участь у благодійницькій акції в дитбудинку «Центр захисту дітей», вихованці якого — сироти. Було проведено провісницьку роботу з питань екології, фізичної культури та спорту, освіти, відбулися  конкурси «Повір у себе» і «День знань». Діти отримали численні подарунки. А майстрові спорту зі стрибків на батуті Марині Шовковій презентували спортивну куртку.

Завітали й до сімейного дитячого будинку Моргунових, де виховується п’ятеро дітей.

Сьогодні і завтра організатори марафону «Дітям Чорнобиля 2012» візьмуть участь в акції-реквіємі пам’яті героїв Чорнобиля. Заплановано також зустріч в центрі медико-педагогічної реабілітації дітей-інвалідів у Славутичі. Також буде проведено благодійно-культурну акцію в міській дитячій клінічній лікарні № 1 Києва.

Олександр НІЩУК, виконавчий директор міжнародного благодійного марафону «Дітям Чорнобиля 2012».

На знімку: старт пробігу.

Фото Михайла ХАНУКАЄВА.