Чорнобильська тема домінувала на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів. На жаль, за 26 років, які минули від часу трагедії, наша країна долала наслідки біди практично сама. Тож і нині самотужки шукає шляхи розв’язання наболілих проблем.
Сьогодні Президент України Віктор Янукович закладе перший камінь у будівництво нового укриття на ЧАЕС, повідомив прем’єр. А уряд готує нову програму подолання наслідків катастрофи на 
ЧАЕС, де буде відображено весь комплекс «чорнобильських» проблем. За словами М. Азарова, в цьому документі обов’язково буде враховано й висновки Міністерства охорони здоров’я щодо модернізації «чорнобильських» лікарень. 
Уряд доручив віце-прем’єр-міністру України — міністру охорони здоров’я разом із Академією медичних наук України детально проаналізувати проблеми та перспективи діяльності всіх «чорнобильських» лікарень. Адже прем’єр на власні очі переконався, що чорнобильці не завжди можуть отримати доступне й ефективне лікування. Скажімо, у провідній профільній лікарні — Київському центрі радіаційної медицини — вже давно треба оновити обладнання, ліків бракує, пацієнтам зі скромним достатком пропонують їх купувати за гроші.
Уряд прозвітував, що суттєво підвищив пенсії «справжнім чорнобильцям» — ліквідаторам-інвалідам. «Відмінність нашого уряду в тому, що ми не робимо вигляд, що проблеми немає, не роздаємо пустих обіцянок, — сказав М. Азаров. — Ми приймаємо рішення, максимально можливі на нинішньому етапі розвитку держави. Незважаючи на величезні виплати за боргами, незважаючи на шалену переплату за російський газ». За його словами, фінансування чорнобильських програм цього року збільшено на 3,7 мільярда гривень.
Влада вбачає тільки одне джерело розв’язання соціальних, гуманітарних та інших проблем суспільства — це зростання економіки. А шляхи — такі. По-перше, максимально відчинити двері для інвестицій. По-друге, кардинально покращити ефективність державних інвестицій і державних закупівель. По-третє, віднайти механізми дієвої підтримки експорту високотехнологічних товарів, продуктів харчування з високим ступенем переробки. Адже нині третина вітчизняного експорту — це метал і вироби з нього, третина — сировина і сільгосппродукція без переробки, а продукція машинобудування — лише 10%. «Це консервація відсталості», — визнав прем’єр.
Під час засідання Кабінету Міністрів міністерства отримали низку доручень для розв’язання нагальних проблем. Зокрема, Міністерству економічного розвитку і торгівлі доручено проаналізувати державні закупівлі та запропонувати механізм концентрації цих ресурсів у національній економіці. А Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський отримав завдання завершити дерегуляцію цього року для залучення інвестицій. 27 квітня відбудеться позачергове розширене засідання уряду за участю керівників центральних органів влади і голів обласних державних адміністрацій. Головними його темами стануть пошуки шляхів активізації роботи вітчизняної промисловості, передусім, будівельного комплексу. А також — оцінка особистої роботи керівників галузей та регіонів, які повинні мотивувати до збільшення внутрішнього виробництва, однак або забувають про це, або не здатні. Тож те, що можуть «полетіти голови», — не виключено.