У зв’язку зі скандалом на «реконструкції» Андріївського узвозу Кабінет Міністрів створив комісію, завдання якої через прес-службу відомства оприлюднив голова Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк.

Не можу не дозволити собі задоволення — навести кілька найяскравіших цитат зі спічу пана міністра — цього яскравого зразка чиновницького бюрократизму: «На проблему слід дивитися ширше; архітектори мають представити детальний проект; з громадськістю необхідно все погодити; власники мають будувати лише те, що їм запланували професіонали; посадові особи повинні до наступного засідання зібрати вичерпні відомості про об’єкти та роботи, які ведуться чи тільки плануються; це стосуватиметься абсолютно всіх» і т. д., і т. п.

Пан Близнюк також повідомив, що саме спричинило скандал на Андріївському узвозі: «Відсутність координації між учасниками процесу реконструкції, формальний підхід та відсутність діалогу з громадськістю». То яка кінцева мета створеної у зв’язку з цим комісії? Не повірите: вона... «забезпечить максимальну публічність вироблення і застосування рішень»...

А тепер згадаймо, скільки разів можновладці (усіх часів!) заколисували громадян України такою начебто діяльністю — створенням у р я д о в и х (розбивка наша. — Ред.) комісій у разі виникнення гучних скандалів! Викладені вище цитати повторюються, незалежно від об’єкта, у зв’язку з яким створювалися. Найкрасномовніше тому підтвердження — обіцянки урядової комісії, очолюваної самим прем’єром Миколою Азаровим, щодо незаконного зведення будівлі поблизу станції метро «Театральна». Чого лишень не наобіцяли тоді урядовці: від демонтажу споруди до покарання винних! Причому, такими само словами, як оце і пан Близнюк виголосив.

А вийшов навіть не пшик, а куди гірше: зведений з порушенням низки містобудівних законів торговельно-офісний центр, що визнали кілька судів, а ще більше відповідальних осіб — від кількох градоначальників до самого глави уряду, — у фантастичний спосіб перетворився на... Музей історії Києва. Але ж йшлося про те, що в цьому місці взагалі нічого не можна будувати! Тож не дивуйтеся, коли після бурхливої діяльності урядової «комісії» Андріївський узвіз перетвориться на чергові торгові ряди...

Хочете «поховати» проблему? Створіть комісію! До речі, редакція «Голосу України» у цьому теж не один раз переконалася: хто лишень не обіцяв газеті «у зв’язку з порушеним дуже важливим питанням» створити... комісію, яка начебто мала його розв’язати. Після чого «обіцяльники» забували про нього назавжди.

Тим часом киянам куди цікавіше було б дізнатися, як комісія, а точніше — Кабінет Міністрів (якщо він уже її створив) має намір «подивитися ширше» на інший, але вочевидь найголовніший факт, оприлюднений головою КМДА Олександром Поповим: 99% земельних ділянок на Андріївському узвозі перебувають у приватній власності? Як саме у зв’язку з цим вона «все погоджуватиме з громадськістю? Тобто з якою саме громадськістю?»

І насамкінець. Один з керівників міста сказав про три знесені на узвозі будинки, мовляв, ці «халупи» не мають жодної історичної цінності. Панове багатії, ви вже забрали у народу фабрики-заводи, моря, теплоходи, узбережжя річок, ліси або підбираєтеся до них. Залиште нам хоча б наші «халупи»...

vpysanska@golos.com.ua