Що беремо із собою, вирушаючи за покупками? Звичайно ж, зручний поліетиленовий пакет, який уміщається в кишені чи в жіночій сумочці. Або в магазині вам завжди видадуть таку упаковку. А вдома одноразовий кульок викидаємо у відро для сміття.

Виходить, що середнє життя одного пакета — 15 хвилин. А от час його розкладання може тривати до тисячі років! Спалювати його — собі дорожче: при горінні виділяється шкідливий для здоров’я вуглекислий газ. Через такий пластик щороку гинуть мільйони птахів і ссавців, проковтнувши його. Уже зараз чверть поверхні Світового океану вкрита плаваючим поліетиленом.

Популярні пластикові пакети протрималися близько 20 років. Але вже в 90-х роках минулого століття багато країн підвищили податок на їх виробництво і збут, а в багатьох — через шкоду екології — і зовсім заборонили.

Ми так звикли до одноразової «тари», що вже забули, чим користувалися до її появи. Старше покоління пам’ятає зручні радянські сітки-авоськи, пізніше висміяні не одним гумористом. У ходу були також різні «торби» з натуральних і синтетичних тканин. Тепер життя змушує згадати добре забуте старе, адже пластик починає пожирати все живе...

Як урятуватися від «поліетиленової» небезпеки? Просто: взяти звичайну сітку-авоську, яка, до речі, входить у... моду! А якщо не наважуєтеся, купіть гарну й зручну багаторазову у використанні... «торбу». Ще й заощадите на цьому, адже пакети із пластику не завжди безплатні! Цим само візьмете участь у боротьбі за екологічне здоров’я планети.

Але є ще один переконливий аргумент: невдовзі не тільки виробників і продавців, а й споживачів поліетиленових пакетів в Україні каратимуть штрафом у розмірі 1700 грн. Це обіцяє Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ.

Воно вирішило скасувати тоненькі одноразові поліетиленові пакети, які безплатно можна взяти в супермаркетах або купити на ринку. А незабаром пластикові кульки можуть назавжди зникнути з нашого життя: відомство розробило законопроект, який передбачає заборонити виробництво, імпорт і поширення такої «тари», обсягом менше 20 л, товщиною — менше 0,025 мм. Після громадського обговорення проект направлять до Верховної Ради, де, як сподіваються в міністерстві, закон приймуть, а 2013-го він запрацює.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.