Учора у столиці, напередодні 26-х роковин аварії на Чорнобильській атомній електростанції, розпочалась всеукраїнська безстрокова акція протесту. Хоча організатори і назвали її «Чорнобильська весна», та братимуть участь у ній не тільки ліквідатори. 

Перші виборювати свої права під стіни Кабінету Міністрів України вийшли пенсіонери-шахтарі із Всеукраїнської громадської організації «Спілка шахтарів-інвалідів, потерпілих на виробництвах та козацтва України». Від влади вимагали перерахунку пенсій. Мовляв, востаннє їх переглядали 2006 року і відтоді про них наче забули. Тоді як середня заробітна плата зростала. Тому тепер сподіваються на відновлення справедливості.

Уже сьогодні лави мітингувальників поповняться підприємцями. І нарешті, в пам’ятний для себе день, 26 квітня, на акцію протесту з усієї країни до столиці з’їдуться й чорнобильці. Одна з вимог до керманичів країни — забезпечити виплату в повному обсязі відсуджених у судах компенсацій. При цьому представники громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» переконують: не хочуть, щоб прості українці дивилися на чорнобильців із заздрістю, мовляв, вони величезні пенсії отримують. 

Насправді левова частка компенсацій йде на лікування. Чорнобильці рахують, що кожного місяця тільки на одні медикаменти витрачають близько 2—3 тисяч гривень.

Основне завдання таких акцій — об’єднати різні протестні групи. Організатори не приховують, що висуватимуть передусім політичні вимоги, як от відставка уряду. Логіка, мовляв, така: поки влада не почне боятися, їхні права ніхто не поважатиме.

Тим часом не всі чорнобильці підтримують такі протестні настрої. Так, президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Юрій Андреєв вважає, що нині триває відкритий діалог із владою. І проблеми чорнобильців нарешті почали роз’язувати: зросли пенсії, виділяються кошти на соціальні програми тощо.

На думку Ю. Андреєва, на акції протесту нині виходять передусім ті чорнобильці, які за судовим рішенням повинні отримати компенсації в розмірі десятків тисяч гривень. «Союз ніколи не виступав проти судових рішень, їх потрібно виконувати, але не за наш рахунок. 

Для того, щоб задовольнити позов одного чорнобильця, потрібно у 30 ліквідаторів забрати все».