У цьому році виповнюється 20 років з дня приєднання України до міжнародного Договору про Антарктику. Постановою Верховної Ради народні депутати ще в 1992 році засвідчили інтерес нашої держави до проведення активних наукових досліджень в Антарктиці.

Відповідно до міжурядової угоди, Велика Британія у 1995 році передала Україні постійно діючу наукову станцію «Фарадей» — геофізичну обсерваторію з потужним науковим потенціалом, яка з 6 лютого 1996 року перейменована на Українську антарктичну станцію «Академік Вернадський». Відтоді було підготовлено та проведено 17 українських антарктичних експедицій, з них чотири — комплексні морські.

У 2004 році Україна отримала статус Консультативної сторони Договору про Антарктику, набувши права голосу в прийнятті рішень щодо всіх питань діяльності в Антарктиці, які ухвалюються виключно консенсусом.

Одним із визначних міжнародних здобутків Української сторони є підготовка і проведення у Києві в червні 2008 року 31-ї Консультативної наради з Договору про Антарктику. Успішну організацію цього заходу високо оцінили всі Консультативні сторони.

Міжнародні договори визначають правовий режим Антарктики, проте діяльність громадян та юридичних осіб країн-учасниць Договору про Антарктику потребує регулювання в рамках національного законодавства. З цією метою народний депутат України Катерина Самойлик на початку лютого ц. р. зареєструвала законопроект про діяльність в Антарктиці.

Прийняття цього закону дозволить визначити повноваження органів виконавчої влади, які регулюють відносини в сфері дослідження та використання Антарктики, а також забезпечити гарантії соціального захисту учасників українських антарктичних експедицій, які працюють в екстремальних умовах суворого Льодового континенту.

У цілому законопроект покликаний забезпечити державну політику України в Антарктиці відповідно до норм міжнародного права, основних напрямів зовнішньої та внутрішньої політики України. Зокрема, в листопаді 2010 року Кабінетом Міністрів затверджена Державна цільова науково-технічна програма проведення досліджень в Антарктиці на 2011—2020 роки, якою визначені державні пріоритети в цій сфері на наступні 10 років.

Мета програми — проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень в Антарктиці, здійснення науково обґрунтованої оцінки біологічного та мінерально-ресурсного потенціалу регіону, забезпечення ефективного функціонування нашої антарктичної станції, а також виконання міжнародних зобов’язань України як Консультативної сторони Договору про Антарктику.

Підготовлений проект закону України не містить чинників, що можуть стати основою для корупційних правопорушень. 

Натомість прийняття законопроекту сприятиме створенню належного державного регулювання і контролю за діяльністю українських громадян і юридичних осіб в Антарктиці, забезпеченню організаційних засад діяльності українських антарктичних експедицій і оператора України в Антарктиці, а також приведе українське законодавство у відповідність до норм і принципів міжнародного права.

Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації, колектив Національного антарктичного центру сподіваються, що названий законопроект буде ухвалено Верховною Радою України найближчим часом.

Яків Гальченко (за матеріалами Антарктичного центру).