Як ми вже повідомляли, на Волині з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Другий день візиту на Волинь розпочався з відвідин Першим заступником Голови Верховної Ради селища Олика Ківерцівського району. 
Того самого дня Адам Мартинюк взяв участь ще в одному заході. Він привітав з днем ангела митрополита Луцького і Волинського УПЦ Нифонта.
— Зійшовшись декілька років тому ближче з митрополитом Нифонтом, ми пізнали один одного і зрозуміли, що однакові по вірності служіння своїм ідеям. Він служить Господу Богу, я ж дав клятву служити своєму народу. Він не зрадив їй протягом свого життя, і я не зрадив. Ми твердо обстоюємо те, у що віримо. І це нас зближує, і ми з ним вже не одну добру справу зробили. І попереду ще багато добрих справ і на благо церкви православної, і на благо народу України, — відповів Адам Мартинюк на запитання журналістів, які поцікавилися, що єднає його, комуніста, з одним з найвідоміших ієрархів Української православної церкви.
Перед від’їздом Перший заступник Голови Верховної Ради України відповів на запитання кореспондента:
— Адаме Івановичу, ваша заява про вирішення питання газифікації Маневицького району стала для всіх справжньою сенсацією.
— Міністром енергетики Юрієм Бойком створено спеціальну робочу групу, яка завершує вивчення ситуації, пов’язаної з газо- і енергозабезпеченням Любешівського, Камінь-Каширського та Маневицького районів. Бо там можна розв’язати проблему і за рахунок газу, і можна, особливо в Маневицькому районі, і за рахунок Рівненської АЕС. Є і такі державні програми. Тобто найближчим часом ми проведемо тут координаційну нараду із завершення цих робіт. 
— Адаме Івановичу, всюди, хоча б де ви бували, люди цікавилися, як буде вирішено земельне питання?
— На щастя, на земельне питання накладено мораторій. Тобто в грудні 2011-го ми прийняли законопроект у першому читанні. Можна вже однозначно сказати, що нинішній склад Верховної Ради цього проекту не розглядатиме. Повернуться до нього депутати нового скликання десь у грудні нинішнього року. А питання надзвичайно складне. З одного боку, можна зрозуміти власника паю, який не знає, що з ним зробити і чекає ринку землі, щоб його продати, не задумуючись над тим, що буде далі. Але скрізь, де ставлять це запитання, я кажу одну, на мій погляд, просту і зрозумілу фразу: «Купити можна лише те, що продається». Так: з часом можна буде купувати і продавати землю, але закликаю людей не робити цього і думати про майбутнє.
— На Волині дехто скептично ставиться до соціальних ініціатив Президента.
— Зустрічі, які ми проводили, показали, що народ все-таки вірить в їх реальність. І кошти, які виділені з державного бюджету на додаткові соціальні виплати, надійдуть. Передусім це і збільшення пенсії. Так, небагато, але сто гривень щомісяця, особливо для сільського жителя, це також хороша сума. Перерахунок пенсій тим, хто вийшов на заслужений відпочинок до 2008 року. Удвічі збільшено матеріальну допомогу учасникам Великої Вітчизняної війни до Дня Перемоги, зросте і їх пенсійне забезпечення. Сподіваюсь, що у влади вистачить вміння, терпіння і снаги, щоб все-таки тим шести мільйонам громадян України, яким ще не повернули тисячу гривень трудових заощаджень, до кінця року (починаючи з червня) їх виплатити.
 
Волинська область.
На знімку (зліва направо): начальник управління «Житлобуд-2» Леонід Стефанович, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, сільський голова Жидичина Олег Данкевич і голова обласної ради Володимир Войтович обговорюють перспективи продовження будівництва дитячого садочка.
Фото автора.