Сьогодні відбудуться парламентські слухання «Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації і сектору безпеки України».

Як розповіли в Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, проведення слухань обумовлене насамперед тим, що у світі відбуваються кардинальні трансформації, котрі потребують нових підходів до проблем у військовій сфері. Зберігається блокове протистояння, зростає нестабільність, постають нові виклики і загрози. До практики міжнародних відносин дедалі частіше повертається використання сили. Реальністю є тенденція перегляду міждержавних кордонів поза нормами міжнародного права. Докорінно змінюються характер сучасної війни, підходи, методи та засоби ведення збройної боротьби, застосовується якісно нові бойова техніка та озброєння, засоби комунікації, оснащення військовослужбовців.

В інтерв’ю «Голосу України» перший заступник голови профільного комітету Сергій Гриневецький повідомив: «За час, що минув після попередніх парламентських слухань (29 червня 1999 року), на яких розглядалися проблеми, пов’язані з будівництвом і розвитком вітчизняних Збройних Сил, більшість норм законодавства у цій сфері привели у відповідність із Конституцією 1996 року. Здійснюються програми реформування Військової організації держави, насамперед її серцевини — ЗСУ, розвідувальних, контррозвідувальних та інших спеціальних органів. Удосконалюється їх структура. Підрозділи ЗСУ беруть активну участь у міжнародному військовому співробітництві, миротворчій діяльності Організації Об’єднаних Націй. Впроваджується система демократичного цивільного контролю над Воєнною організацією держави та сектором безпеки».

Водночас народний обранець із сумом констатує, що ситуація у цій надзвичайно важливій сфері діяльності держави залишається досить складною і викликає стурбованість. Вітчизняні ЗС лише обмежено готові до виконання покладених на них Конституцією завдань. Основні види озброєнь і бойової техніки застаріли, вичерпали свій ресурс або вийшли з ладу. Оборонний потенціал, який дістався Україні після розпаду Радянського Союзу, вичерпаний. Не завершене формування вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Більшість підприємств, конструкторських бюро, науково-дослідних установ, здатних проектувати, створювати і випускати сучасну зброю, доведені до занепаду. Втрачаються передові технології і, що найнебезпечніше, досвідчені кадри робітників і спеціалістів високої кваліфікації, підготовка яких потребує багато років.

До речі, необхідністю радикального вирішення питань в оборонній і безпековій сферах викликане створення відповідно до указу глави держави від 16 березня цього року Комітету з реформування і розвитку Збройних Сил та оборонно-промислового комплексу на чолі з Президентом.

Сподіваємося, що після парламентських слухань профільний парламентський комітет отримає від досвідчених кадрів, фахівців і вчених достатньо обґрунтовані та конструктивні пропозиції щодо вирішення нагальних проблем, пов’язаних із забезпеченням надійної оборони і безпеки нашої держави.