Ключовою культурою українського зернового експорту нинішнього року стане кукурудза. За прогнозами експерта «УкрАгроКонсалту» Єлизавети Малишко, врожай зернових може становити 46—47 мільйонів тонн, з яких 21 мільйон припаде на королеву полів. Щедрий торішній урожай цієї культури також підштовхує Україну до пошуків зовнішніх ринків збуту.

У березні на рахунок кукурудзи вже записано історичний рекорд — місячний обсяг експорту зріс до 1,9 мільйона тонн. Цей показник — максимальний за такий період за всю історію зовнішньої торгівлі цією зерновою культурою в незалежній Україні, зазначає «АПК-Інформ». Основними покупцями нашої кукурудзи, як і в попередні місяці, стали Єгипет (446 тис. тонн) та Іран (363 тис.). Загалом за жовтень—березень 2011/12 маркетингового року з України її було експортовано 9,1 млн. тонн, що більш як утричі перевищує показник експорту за аналогічний період 2010/2011 маркетингового року.

Королева полів відзначилася також як імпортна культура — минулого місяця її завезли 10,2 тисячі тонн. Уся закордонна кукурудза є насіннєвим матеріалом. Основні обсяги завозили з Угорщини (3,3 тис. тонн), Румунії (3 тис.) і Франції (2,3 тис.). Загалом з початку сезону в Україну імпортовано 33,2 тисячі тонн насіння кукурудзи, що на 14 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2010/2011 маркетингового року.