Хто дбає, той і має, кажуть у народі. Сьогодні мова — про столичну область та її дійових осіб. Саме Київщина за підсумками рейтингу регіонів 2011 р. посіла провідні позиції, наприклад, у сфері будівництва житла. Пам’ятаємо також, що минулого року за показниками соціально-економічного розвитку область стабільно входила до трійки найуспішніших регіонів держави.
Постає запитання: а хто робить погоду у цьому славному краї? Гадаю, не помилюся, якщо скажу: капелюха треба зняти перед малим і середнім бізнесом. А цей сегмент ринку — бюджетоформуючий, між іншим. Як зазначав у ЗМІ голова облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, «вперше за багато останніх років річний обласний бюджет було виконано на 125 відсотків. І якщо у 2010 році зведений бюджет становив 10 мільярдів гривень, то минулоріч ця цифра сягнула 15 мільярдів».
У багатьох містах і селах працюють на славу. Але з-поміж усіх виокремимо Ірпінь, де досить потужно крутяться «гвинтики» і «коліщатка» вельми потрібного будівництва. Якщо говорити про показники щодо зареєстрованого житла і того, що зводиться, то Ірпінь тримає пальму першості. Комусь це може видатися дивиною, адже тут, на відміну від столиці, немає гігантів будіндустрії.
Тоді чим «бере» Ірпінь? Новими підходами до спільної справи. Скажімо, знані у краї, надійні та успішні будівельні компанії та організації об’єдналися і створили Асоціацію забудовників Ірпеня «Солідарність» (http://solіdarnіst. org). Це — громадське об’єднання за професійною ознакою. Отже, з’явився ефективний посередник між державною регуляторною діяльністю і практичною реалізацією прав та інтересів громадян під час житлового будівництва, у вирішенні питань прав власності на квартири, укладанні угод стосовно нерухомості.
Словом, «Солідарність» знайшла свою нішу, і цьому значною мірою посприяла лібералізація дозвільної діяльності у державі. Малий і середній бізнес одержав друге дихання, він — на злеті, йде стежиною, по якій, певно, хотіли б також крокувати і великі гравці ринку. Втім, нішу зайнято. Чи легкою є ця хода для «Солідарності»? Аж ніяк, стверджує голова організації Костянтин Урбановський. Ірпінь досі не має генплану міста. Ось вам і своєрідна ахіллесова п’ята цієї території. Ще в пам’яті часи, коли ірпінська земля опинилася під катком хаотичної забудови. Як то кажуть, правили бал лише економічні показники.
Що нині зробила «Солідарність»? Стала інвестором розробки генплану Ірпеня (йдеться про детальний план території). А відтак укладено тристоронню угоду між міською владою, інститутом «Діпромісто» ім. Ю. Білоконя та «Солідарністю». Отож, будівельна «конституція» не за горами. Костянтин Урбановський каже, що над цим документом працюють фахівці високого рівня, тому буде поставлено надійний заслін хаотичній забудові. Місто розвиватиметься системно, з урахуванням сучасних нормативів.
Звичайно, у міській владі розуміють, хто саме підставив містянам потужне плече. Тільки ось чому у деяких керманичів Ірпеня все ще існують якісь незрозумілі перестороги щодо активного залучення цієї громадської організації до розв’язання нагальних проблем, скажімо, через участь у роботі виконкому міськради? Багатьма добрими справами «Солідарність» довела, що у виконкомі не пастиме задніх.
Хіба ж не вона протягнула руку допомоги безквартирним афганцям? Коли зведення житлового будинку для колишніх воїнів-інтернаціоналістів зайшло у глухий кут (інвестори не виконали своїх обіцянок), пролунав сигнал про допомогу. Його почули лише в «Солідарності». Відрадно, що активісти громадської організації з добрими намірами і щирим серцем прийшли на поміч. Узяли на себе зобов’язання збудувати дім для черговиків. З цією метою підключили до справи свою будівельну організацію з однойменною назвою. Певна річ, цьому передували плідні перемовини з міською владою та афганцями.
Ще факти. Цього місяця в Ірпіні буде закладено перший камінь на будівництві дитсадка (140 місць). І знову приклад показує «Солідарність». Так, так, це вона дбає про майбутнє ірпінської малечі. Врахуйте, що за останні два десятиліття тут не збудовано жодної дошкільної установи.
Мабуть, не випадково серед ірпінців побутує думка, що «Солідарність» — своєрідна «швидка допомога». У переліку добрих справ — участь у будівництві нової автодороги Ірпінь — Київ, реконструкції парку «Перемога», ремонт колектора по Українській вул. (витрачено близько 1 млн. грн.). За ініціативи «Солідарності» багатоквартирні будинки було переведено з центрального опалення на індивідуальне.
Як бачимо, громадська організація гуртом узялася за «міський віз». А величезним плюсом є те, що цей віз тягнуть бізнесові підприємства будівельного профілю. Ось така вона, «Солідарність». Якщо раніше забудовник залишався наодинці з різними обставинами (фінансові складнощі, судові процеси і т. ін.), то сьогодні «Солідарність», за словами голови організації, розробляє механізм колективної гарантії; члени організації несуть спільну відповідальність за будівельну справу. Суть їхньої ідеології полягає у неухильному дотриманні будівельних норм і правил. Цього ж вимагатимуть і від інших.
І нині реалії такі: міське життя неможливо уявити без громадської організації забудовників. Це вже — явище... Втім, «Солідарність» не претендує на службові кабінети ірпінських чиновників. Вона прагне бути партнером влади! І хоче мати впевненість, що надалі буде лише вдосконалюватися взаємодія місцевої влади та забудовників.
 
На знімках: голова «Солідарності» К. Урбановський; «Солідарність» — ми будуємо майбутнє Ірпеня.
Фото автора.