Аграрний союз, до якого надходять численні скарги від керівників сільгосппідприємств стосовно компенсацій витрат з державного бюджету за загиблі озимі, змушений був направити Прем’єр-міністру Миколі Азарову офіційного листа.

«Ситуація, — йдеться, зокрема, у зверненні, — є парадоксальною — сільськогосподарські підприємства ще не отримали коштів державного бюджету, близько 100 гривень на гектар при втратах майже 2000 гривень, а контролюючі органи вже починають перевірку використання цих коштів.

Низка господарств відмовляється від такої підтримки, щоб не мати справу з фіскальними органами, скаржаться на наростаючий адміністративний та фіскальний тиск на господарюючі суб’єкти.

Про це свідчать і такі дані: якщо на загибель озимих виділено 300 млн. гривень, то на Держсільгоспінспекцію для здійснення контролю за роботою сільгосппідприємств — 70 млн. гривень. Чи варте це того?

Аграрії повірили державі й уклали угоди з Аграрним фондом за форвардними контрактами на суму близько 1,2 млрд. гривень, проплатили вартість страхування — майже в 40 млн. гривень...

Проте уряд своїх зобов’язань не виконує, кошти до Аграрного фонду не надходять, проплата форвардних угод не проводиться, сільгоспвиробники не мають можливості дотриматись технологій в проведенні робіт,

своєчасно внести добрива, засоби захисту, що гарантувало б отримання високого врожаю на тих посівах, що збереглися», — наголошується в листі до керівника Кабміну.

Як зазначається у зверненні, такий стан справ дискредитує дії уряду щодо підтримки аграріїв у проведенні сільськогосподарських робіт.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.