Ціни з нового року на ліки лізуть угору, немов зомбовані альпіністи. Вартість деяких препаратів уже сьогодні захмарна. До того ж цінова розбіжність на одні й ті само медикаменти — 30 відсотків і більше.
Налітай — не хочу
Беру ноги в руки і нумо спацерувати сумськими аптеками. Фармакологічний «моціон» підтвердив масову «лікувальну терапію» для городян. Щоб не ускладнювати собі завдання, для порівняння цінових параметрів у сумській аптечній мережі зупиняюся на чотирьох із найзатребуваніших сумчанами найменуваннях лікарських препаратів: «ессенціале форте Н», мазі та гелю «хондроксит», гелю «троксевазин» та «валідолу». Для отримання повної картини «оздоровлення» вирішив «проінспектувати» всі аптеки підряд — приватні і комунальні. Вистачило десяти, щоб зрозуміти: «рятувально-оздоровча» кампанія — в самому розпалі.
Від реклами на приватних «оздоровницях» в очах рябіє. Реклама на дверях, вітринах, всередині приміщень. Майже всі заманюють покупців весняними «акціями» з 5- та 10-відсотковими знижками. Ще більше рябіє в очах від цінової «вилки» на ліки. Так, на «валідол» вона становить від 0,85 до 1,2 гривні, «троксевазин» — від 16,25 до 22,55 гривні, «хондроксит» — 54—64 гривні, «ессенціале» — від 83 до майже 98 гривень за упаковку. До того ж переважно вже з ціновою знижкою. У комунальних аптеках «апетити» і цінові розбіжності дещо стриманіші. Вартість, приміром, «ессенціале» коливається у рамках 81—86 гривень. Це, зауважу, без обов’язкової 3-відсоткової знижки.
Однак, як з’ясувалося, це були квіточки. Якщо в мене цінова аптечна вакханалія викликала стурбованість і здивування, то в міського голови Сум Геннадія Мінаєва — гнів і обурення. Того само дня, коли я «моніторив» сумські «оздоровчі центри», очільник міста влаштував справжній «рознос» своїм підлеглим. «Як зрозуміти, — гримів голова на нараді, — коли одні й ті само ліки в аптеці сумського підприємця коштують 280 (!) гривень, а в іноземного власника лише 114 (!) гривень. У цивілізованих країнах навіть 30-відсоткова націнка — перебір, а для наших «оздоровників» і 300 не в кайф?!». І довідався, що все чиниться «згідно із законом»: якщо препарату немає в переліку ліків, «навар» на які обмежений державою, тоді націнка може бути «безрозмірна»...
Для «боротьби» з корупцією на один-два розрахуюсь!..
Підтвердити наявність цього вбивчого документа захотів в обласній державній інспекції з контролю за цінами. Не вдалося. Бо «борці» з корупцією з Києва ще торік ініціювали заупокійну по цій державній структурі, яка, з огляду на делеговані їй державою повноваження, досить таки ефективно боролася з ціновим свавіллям на українському фармацевтичному ринку. З якою метою? Не інакше як заради соціального «захисту» пересічних українців від доморощених спекулянтів...
З ліквідацією інспекції ціни в Україні зірвалися, мов застояні хорти з ланцюга.
Кажуть, урядовці нещодавно «визнали» власну помилку і нині «ініціюють відновлення державного інституту з контролю за цінами».
Та повернімося до проблеми «оздоровлення». Ще якихось півтора року тому ситуація на українському фармацевтичному ринку була дещо інша: тоді на тлі приватних комунальні аптеки в ціновому аспекті були менш привабливі. Утім, у зворотного боку «медалі» був прихований підтекст, який «Голос України» прояснив у критичній публікації «Оздоровлення» нації фармацевтичними «місіонерами» триває», вміщеній у номері від 24.12.2010 р.
— Ситуація прогнозована, і за це треба «дякувати» «жалісливій» владі — розповідав тоді автору завідувач комунальної аптеки №180 міста Суми Володимир Демченко. — Це вона, щоб якнайшвидше зжити комунальні аптеки зі світу, надає нашим конкурентам всілякі можливі й неможливі преференції й пільги. Приватним фармацевтам не потрібно сушити голову про відрахування коштів до всіляких фондів. Їм дано індульгенцію на нехтування всього, що впливає на здорожчання лікарських препаратів. Тому і душать нас цінами. До винищення під корінь усіх комунальних аптек чекати залишилося недовго.
Мій співрозмовник як у воду дивився. Торік у Сумах у безвість пішли ще дві комунальні аптеки. Тож на сьогодні у трьохсоттисячному місті їх залишилося лише 8(!). Де поділися решта? Усі в руках приватних «благодійників». Одна з найбільших в обласному центрі і, до речі, одна з найдорожчих — «Центральна». Саме тут ціна на «ессенціале» зашкалює за 97, а на «хондроксит» — за 64 гривні. До слова, саме приватні аптеки, наче модниці на ярмарку, давно окупували всі міські лікарні нерідко у два-три «поверхи». Зате «казанську сироту» — комунальну навіть Діоген не відшукав би там зі свічкою.
«Нині загалом на фармацевтичному ринку області налічується понад 600 приватних аптек, а зі «структурними підрозділами» — аптечними кіосками, нерідко понатиканими ледь не поряд із відхожими місцями, — й у 2 тисячі не вбереш», — казала мені тоді завідувачка однієї із сумських комунальних аптек Вікторія Косогова. Відтоді приватна аптечна мережа розрослась ще дужче. А відтак нещодавні фармацевтичні «овечки» почали відкрито демонструвати свій вовчий оскал. І це, як стверджують працівники комунальних аптечних закладів, за того, що їхнім «сирітським душам» надходить левова частка мільйонних бюджетних асигнувань, призначених на пільгові та безкоштовні рецепти. Тоді як конкурентам від цих «щедрот» перепадає хіба що на сльози. За такої «здорової» конкуренції невдовзі від комунальних аптек одна згадка залишиться.
Нашому теляті та вовка б з’їсти...
Тим часом державні мужі знову взялися за «оздоровлення» нації шляхом «контролю» за цінами на ліки і медикаменти. Навіть обіцяють запровадити референтні ціни аж на 9 найменувань ліків для гіпертоніків і діабетиків. Звісно, за прикладом європейських країн. Для початку і дев’ять згодиться (у тій-такі Польщі, якщо мені не зраджує пам’ять, держава дотує близько восьмисот найменувань лікарських препаратів. — Авт.). Насторожує, що чергова можновладна кампанія занадто пахне передвиборною риторикою. Адже поправити «здоров’я нації» наввипередки обіцяли чотири попередні уряди, і завжди чомусь активізували «боротьбу за виживання українців» напередодні чергових всеукраїнських виборів. Схоже, що нову програму «оздоровлення», яку збираються підкріпити «закручуванням» цінових гайок, чекає доля її попередниць. Пригадується, нинішній уряд спробував, було, тримати в залізному кулаку бензинових, енергетичних, молочних та інших «королів» і «принців» і щоразу «задовольнявся» облизнем. Між іншим, люди кажуть, що у фармацевтичних «баронів» характер значно крутіший.
Знаючі люди стверджують: нинішня урядова програма «оздоровлення» може бути реалізована лише за умови негайного розширення мережі комунальних аптек в усіх регіонах та підпорядкування їх державній структурі — відновленому ДП «Фармація». Лише за здорової конкуренції халявні «барони» і «баронети» від фармакології зменшать свої непомірні апетити.
Сумська область
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.