На півдні України шахраї до того знахабніли, що продають довірливим клієнтам землю замість ноутбуків, а пісок замість якісного цементу.
У Херсоні до міліції посипалися скарги покупців: мовляв, придбали в тому чи іншому невеличкому магазині будівельних матеріалів по кілька мішків цементу М-400, а він і на цемент не схожий. Оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю об’їхали торговельні точки і у п’яти з них справді відшукали купи паперових мішків, де замість цементу була звичайна пилюка, до якої підмішали лише трохи справжнього цементу, розповіли в секторі зв’язків з громадськістю УМВС Херсонщини. Загалом вони вилучили понад тонну фальсифікату. Цей «товар» у Херсон завезли з Кривого Рогу, але правоохоронці не відкидають, що партії псевдоцементу могли потрапити і до інших великих міст України. Вони радять покупцям уважно придивлятися до пропонованої у магазині продукції і зважувати її: на паперових мішках із підробленим цементом немає даних про виробника та й вага мішків із будівельним сурогатом коливається від 22 до 23 кілограмів замість звичайних 25.
Особи тіньовиків, які збували пісок замість цементу, наразі ще не встановлено — власники магазинів, котрі приймали у них дешевий «будматеріал», працювали на єдиному податку і не заморочувалися перевіркою накладних. А от двох інших аферистів, які під виглядом електронної техніки продавали довірливим покупцям землю, херсонській міліції таки вдалося затримати.
Метикуваті хлопці, один з яких уже був раніше судимий за шахрайство, вивчили роботу інтернет-аукціонів і зауважили, що тут застосовується досить розповсюджена схема: споживач за оголошенням приватної особи замовляє у неї потрібний йому товар і отримує його поштою, сплачуючи за посилку безпосередньо у відділенні зв’язку. Відтак, аферисти розміщували на кількох популярних сайтах таких аукціонів оголошення про намір продати за дуже спокусливою ціною ноутбук або дорогу модель мобільного телефону. Покупець телефонував за вказаним номером, давав свої координати і отримував на пошті посилку, одразу розраховуючись за неї. Вміст посилки попередньо не перевірявся. Відкривши її вдома, замовник знаходив землю з газону, або ж... оберемок туалетного паперу.
Звичайно, обурений покупець починав дзвонити за відомим йому номером, але він уже не відповідав — організатори кримінального бізнесу регулярно їх змінювали. Таким нехитрим способом злочинці протягом лише чотирьох місяців видурили понад двісті тисяч гривень. Але й після знешкодження зловмисників гроші законним власникам навряд чи повернуть — затримані просто витратили їх на свої побутові потреби, бо ніде не працювали і жили винятково за рахунок того, що дурили надто довірливий люд.
Вл. інф.