У Дебрецені відбулася робоча зустріч начальника Чопської митниці Олександра Похилька, Генерального консула України в місті Ніредьгаза Сергія Бороденкова та начальника Дебреценського регіонального митно-податкового управління Угорської Республіки Габора Мезо. Ішлося про стан підготовки митних органів сусідніх держав до Євро-2012, новий Митний кодекс України та результати нововведень в угорському законодавстві стосовно обмеження ввезення палива на територію Угорщини.
Олександр Похилько повідомив колег, що Президент України підписав схвалену Верховною Радою нову редакцію Митного кодексу. Незабаром митники працюватимуть за кодексом, який забезпечить максимальне спрощення та прискорення митних процедур. Генконсул запевнив: наші дипломати надаватимуть необхідну інформацію про вимоги митного законодавства, щоб угорські громадяни були поінформовані та дотримувалися правил під час перетину кордону.
Також обговорили процедуру виділення окремих смуг руху під час Євро-2012 для вболівальників та визначили відповідальних посадовців, які консультуватимуть громадян у зоні митного контролю. Оперативний обмін інформацією між керівниками митних постів і підрозділів про наявність транспортних засобів у пунктах пропуску є важливим. Це дасть змогу максимально зменшувати черги та пришвидшувати оформлення вантажів.
Що стосується нових норм ввезення палива на територію Угорщини, то, за словами Габора Мезо, у прикордонному регіоні вже відчули позитивний економічний ефект. До 20% зменшилася кількість угорських громадян, які перепродавали дешевший український бензин на чорному ринку.
Насамкінець керівники обох митниць домовилися максимально сприяти у пропуску гостей України на футбольний чемпіонат Євро-2012 та продовжити обмін досвідом щодо вдосконалення і спрощення митних процедур.
Закарпатська область.