Чотирирічна боротьба громади Кам’янця-Подільського з владою за виставкову залу завершилася на користь містян. Це приміщення на Соборній проектували спеціально під вернісажі. Проте влада вирішила його забрати під дозвільний центр. Але кам’янецькі митці вирішили не здаватися. Їх підтримали журналісти (зокрема, долучився і «Голос України»)... І розпочалося справжнє бомбардування влади зверненнями. З одного боку, чиновники погоджувалися, що рішення було несправедливим, з другого — «тягнули резину».

Нарешті, наприкінці минулого року дозвільний центр пообіцяли перенести в адміністративну будівлю міськради. Переїзд зайняв ще кілька місяців, і чулися вже розчаровані голоси: знову нас «кинули». Днями справедливість усе ж отримала нагоду торжествувати. Урочисте повернення виставкової стало чи не найбільшою подією в рамках відкриття туристичного сезону—2012 у старовинному Кам’янці-Подільському. Пішохідну Соборну переповнили художники всіх поколінь та шанувальники мистецтва. Учні коледжу культури й мистецтв тут же взялися малювати портрети всіх охочих, вишивати гобелени, демонстрували прямо на асфальті десятки робіт, що ховали в папках. Надбігли учні дитячої художньої школи, чиї малюнки за вікном виставкової дивилися просто на Соборну і зупиняли сотні перехожих.

Для митців настало нове випробування. Місце, де можна себе показати, тепер не завжди буде безплатним. Залу передано на баланс музею-заповідника, який знайшов гроші на ремонт, але утримувати самотужки приміщення не може. Сподіваємося, що балансоутримувач запровадить розумну політику, щоб не постраждала творча молодь, діти.

У місті плекають надію: Віктору Травінському, який не так давно став директором музею-заповідника, та його колективу вдасться наповнити виставкову залу духовним життям та чудовими творами. «Влада, яка відбирає, — це не та, що віддає», — сказав на урочистостях заслужений майстер народної творчості Володимир Лашко.

За іронією, заступником кам’янецького міського голови працює головний ініціатор того «відбирання», а тодішній міський голова зробив блискучу кар’єру й керує у столиці. Питання не у владі. А в громаді, яка має бути повсякчас небайдужою, а головне — готовою до рівноправного діалогу з тими, кого найняла на роботу. Тоді й влада ставатиме іншою. А подякувати міському голові Михайлу Сімашкевичу, котрий дотримав обіцянки, даної тим, хто стукав у його двері, наразі й варто, й неважко.

Юні митці підготувалися до зустрічі перших глядачів.

Фото Петра ІГНАТЬЄВА.