Як ми вже повідомляли, в Новограді-Волинському відбувся економічно-інвестиційний форум «Звягельщина інвестиційна», на якому було представлено потенціал міста і району. У його роботі взяв участь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Оцінюючи під час спілкування з журналістами роль цього заходу та загальний стан інвестиційного клімату в Україні, глава парламенту зазначив, що зрушити настрої, змінити їх проведенням лише інвестиційних форумів неможливо. Потрібен час, потрібні терпіння, велика робота, наочні приклади. Треба, щоб була стабільність. А ще — розуміння спільної відповідальності за те, що країна в нас одна і рано чи пізно всі причетні до прийняття рішень будуть політично відповідати за результати своєї роботи.

Наближається 26-та річниця аварії на ЧАЕС. Не дивно, що одне із запитань стосувалося теми інвестицій у чорнобильську зону. Володимир Литвин зазначив, що своє слово мають сказати фахівці. Це може бути вирощування культур, які підуть на виготовлення альтернативних видів палива. Такі дослідження проводяться. Є рекомендації, які опрацьовані разом із спеціалістами. Щоб розвивати на зонах жорсткого контролю інвестиційні проекти, треба змінювати законодавство. Це можна зробити лише тоді, коли буде добра воля людей.

Ще одне запитання було про те, наскільки порядні інвестори. Справді, є випадки, коли наші доморощені підприємці беруть те чи інше підприємство, навіть вугільні шахти, в чому я не раз переконувався, а коли висмокчуть усе, що можна, тоді кидають, погодився В. Литвин. Коли ж приходять іноземні підприємці, вони вкладають кошти, тож зацікавлені в тому, щоб виробництво працювало. А з українськими інвесторами є проблеми. Якщо взяти аграрний сектор, то взагалі треба поміняти політику. Необхідно пропонувати, якою має бути сівозміна, виходити із загального балансу потреб держави, запитів світових ринків. Якщо в нас сіють по кукурудзі кукурудзу або по соняшнику соняшник, то людина, яка має селянське походження, знає, що буде з тією землею через кілька років. Тут держава повинна не тільки відповідні рекомендації давати, а й здійснювати суворий, навіть жорсткий контроль, наголосив Володимир Литвин.

Запитували журналісти й про те, як підвищити рівень заробітної плати на підприємствах з іноземними інвестиціями. Відповідь була така. Головне, щоб таких підприємств побільшало. Тоді зросте потреба в робочих руках, власники створюватимуть кращі умови для працівників. Крім того, інвестори орієнтуються і на середню зарплату по Україні та в області.

Під час перебування в Новограді-Волинському Володимир Литвин так сказав про свої враження від візиту до Азербайджану: там менше говорять, а більше працюють. А одною з наших проблем назвав велику кількість контролюючих, регулюючих, правоохоронних органів, які змушені демонструвати свою високу ефективність, тому, через надмірну кількість перевірок, у нас нерідко легше нічого не робити — менше проблем.

 

Житомирська область.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Грант від благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся» отримала учениця Ємільчинської гімназії Марина Ткачук.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вручає відзнаку матері-героїні Валентині Дідус.