На Волині з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.
Маневицький район, звідкіля розпочалася робоча поїздка Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, найлісистіший на Волині. Майже дві третини його території покрито борами і дібровами. Тут діє чотири державних лісгоспи. Район славний ще й тим, що два його торфозаводи випускають більше половини торфобрикетів України.
Першим населеним пунктом, куди завітав Адам Мартинюк, було село Старий Чорторийськ. Це один з найстаріших населених пунктів України, який згадується у літописах під 1100 роком. До Першої світової війни Старий Чорторийськ був містечком. Та бойові дії майже вщент зруйнували його.
Як і в кожному населеному пункті, в Старому Чорторийську безліч проблем. Одна із них — відсутність належного спортивного залу в місцевій загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів. Тож Перший заступник Голови Верховної Ради пообіцяв посприяти в його спорудженні. Тепер є реальна можливість, що до кінця року в селі виросте спортивний зал загальною площею понад 400 квадратних метрів.
Свого часу Адам Мартинюк пообіцяв місцевому Хресто-Воздвиженському чоловічому монастирю УПЦ облаштувати одне із багатьох джерел, що витікають з-під тамтешніх круч. Тож він не міг не скористатися можливістю подивитись, як монахи за його сприяння впоралися з цим завданням. Тим паче що того дня відзначалося релігійне свято Ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Зроблене приємно вразило красою спорудженої над ним ажурної металевої альтанки, роздягальнею, басейном для купань, а головне — силою струменя кришталево чистої води. Тож скуштувавши кухоль цілющої рідини і подякувавши святим отцям за пророблену роботу, Адам Мартинюк відбув у районний центр — селище Маневичі.
Маневицький район, як і його сусіди — Камінь-Каширський і Любешівський, славний своїми багатодітними сім’ями. Таких тут понад півтори тисячі. Тож Адам Мартинюк того дня із задоволенням вручив 127 жінкам району посвідчення матерів-героїнь. Та не менше радості присутнім на цій приємній церемонії принесли повідомлення високого київського гостя, що він посприяв, аби вже цього року відновили спорудження магістрального газопроводу на територію району. Щоб зрозуміти почуття присутніх, зауважимо, Маневицький район, як і Любомльський і Шацький, досі не газифікований.
Чимало проблем нагромадилося і в селищі Цумань Ківерцівського району, де того само дня побував Перший заступник Голови Верховної Ради. Вони характерні для колишніх районних центрів. Це такі як забезпечення населення питною водою, водовідведення і каналізація, благоустрій вулиць тощо. Уважно вислухавши педагогів, а спілкування з ними відбувалося в місцевій школі, Адам Мартинюк і присутній на зустрічі голова облдержадміністрації Борис Клімчук пообіцяли вирішити більшість з них. Зокрема, за сприяння Адама Мартинюка буде відремонтовано шкільну їдальню, до початку навчального року школа отримає новий автобус. Борис Клімчук поінформував учителів, що буде приведено в належний технічний стан усю систему опалення. Тим більше що минулої зими Цуманська школа не спалила жодного кубічного метра газу і заощадила на цьому 200 тисяч гривень.
 
Волинська область.
Фото автора.
Cільський голова Старого Чорторийська Микола Шулипа, Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк і голова Маневицької районної ради Петро Зінчук біля облаштованого джерела.