Громадські акції на захист однієї з найвідоміших історичних вулиць Києва, Андріївського узвозу, тривають. Попри похмуру дощову погоду минулої суботи на мітинг на Михайлівську площу вийшло, за різними підрахунками, майже півтисячі осіб. Цього разу серед небайдужих було і чимало відомих українців: співаків, музикантів, письменників, істориків... Захищали Андріївський — хто як умів: доки одні співали пісень, інші закликали народ країни єднатися у боротьбі за власну історію та культуру. Основні ж вимоги виявились єдиними для всіх: припинити руйнування та забудову Андріївського узвозу і покарати винуватих у нещодавньому нищенні трьох тамтешніх будинків.
Після мітингу частина його учасників колоною вирушила до будівлі Київської міської державної адміністрації. Тут почалась уже рутинна робота протестувальників. Крізь товсті стіни та зачинені двері кияни намагалися докричатися до влади. І нагадати, що вона передусім повинна захищати інтереси народу. Щоб полегшити роботу можновладцям, учасники акції навіть план дій для них розробили. Чиновникам залишилось просто виконати усі висунуті громадою вимоги. Приміром, поки не буде проведено повну ревізію землевідведення, ввести мораторій на будівництво в історичному центрі міста. Так само за участі громадської комісії перевірити на правочинність землевідводи на Андріївському узвозі. І, нарешті, почати карати порушників пам’яткоохоронного законодавства.
Влада ж тим часом рятувати Андріївський узвіз від варварської забудови збирається створенням Статуту вулиці. Передбачивши у ньому, що усі будівельні чи навіть ремонтні роботи надалі проводитимуться тільки за погодженням з наглядовою радою узвозу та мешканцями вулиці. Щоправда, чимало протестувальників словам нинішніх чиновників віри не ймуть. А тому вимагають, зокрема, і відставки голови КМДА, проведення виборів міського голови та київської ради.
А поки що на «українському Монмартрі» тривають роботи з його реконструкції. Закінчити їх столичні чиновники обіцяють до Дня Києва. Громадськість, у свою чергу, обіцяє пильно стежити за кожним кроком влади та забудовників і продовжувати боротьбу за збереження історичної частини міста.
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.