Народний депутат України фракції Народної партії у Верховній Раді України Сергій Гриневецький звернувся до Президента України з депутатським запитом щодо запобігання деградації української частини дельти річки Дунай та обмілінню українських судноплавних гирл.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Сергій Гриневецький занепокоєний активною розбудовою Румунією внутрішніх судноплавних шляхів, що може вплинути на подальшу деградацію української дельти Дунаю. Він акцентував увагу на тому, що Румунія під час реалізації та планування низки своїх інфраструктурних проектів на р. Дунай систематично ігнорує їх погодження з Україною.

«Не є винятком і запланований Румунією до подальшої реалізації проект побудови судноплавного каналу «Дунай—Бухарест», фінансування якого було погоджено Європейською Комісією в березні 2012 року, — зауважив С. Гриневецький. — Згідно із запланованими будівельними роботами, цей судноплавний канал матиме такі характеристики: довжина — 73 кілометри, ширина — 80 метрів, глибина — 5 метрів. Під час будівництва каналу планується низка потужних гідрологічних та меліоративних робіт».

Проаналізувавши запланований Румунією перелік робіт, народний обранець висловив переконання, що вони можуть негативно позначитися на подальшому перерозподілі гідрологічного балансу в дельті Дунаю на користь Румунії через зміну гідравлічних процесів. Окрім того, за словами Сергія Гриневецького, відповідно до проекту «Ділянка Тульча» (Морський Дунай), Румунія планує провести гідротехнічні роботи на ділянці 43-34 милі р. Дунай біля міста Тульча на Сулинському каналі. Таким чином роботи будуть пов’язані з поліпшенням складних умов судноплавства у зазначеному районі, а саме — штучним збільшенням радіуса повороту р. Дунай.

За інформацією українських фахівців, такі роботи передбачатимуть штучне спрямлення русла річки, що спричинить збільшення швидкості течії р. Дунай на даному відрізку, а це призведе до подальшого штучного перерозподілу водотоку в бік румунської гідротехнічної системи.

«Оскільки Румунія внесла відповідний проект до пропозицій Дунайської комісії для «Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону» як офіційний документ, то проект можна вважати таким, що санкціонований румунським керівництвом та запланований до реалізації без погодження з Україною. Вплив розчищення русел, їх розширення та дамбування берегів у верхній течії Дунаю для гідрологічного балансу України не прораховувалися», — наголосив Сергій Гриневецький.

Депутат-народник стверджує, що це питання державної ваги, яке зачіпає національні інтереси України, оскільки усі перелічені проекти можуть призвести до втрати прохідної осадки українських судноплавних гирл, по яких проходить українсько-румунський державний кордон, та спровокувати їх подальше обміління, а також подальшої деградації української дельти Дунаю та Дунайського біосферного заповідника, що перебуває під охороною ЮНЕСКО.

З огляду на викладене, народний депутат України Сергій Гриневецький звернувся до Президента України з проханням дати доручення відповідним органам державної влади здійснити прогнозований аналіз впливу наслідків реалізації зазначених проектів на українську частину території дельти Дунаю та у разі отримання негативних висновків — започаткувати відповідний діалог для визначення можливих компенсаційних кроків з метою захисту Дунаю.