З метою обговорення нагальних питань підвищення ефективності законодавчих пропозицій за рекомендаціями парламентських слухань Інститут законодавства Верховної Ради України започаткував проведення серії засідань круглого столу із зазначеної проблематики. 18 квітня 2012 р. відбулося його перше засідання на тему: «Парламентські слухання — важливий чинник удосконалення національного законодавства».

У заході взяли участь народні депутати, працівники апарату Верховної Ради України, інших органів державної влади, науковці Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України та вищих навчальних закладів.

Під час засідання круглого столу його учасники обмінялися думками щодо ролі та місця парламентських слухань у діяльності Верховної Ради України, сучасних наукових підходів та шляхів удосконалення парламентських слухань з метою підвищення ефективності національного законодавства. Обговорювали також питання змісту постанов Верховної Ради України, що приймають за наслідками парламентських слухань та їх рекомендацій, значення цих слухань у законодавчій діяльності парламенту, зокрема в питаннях їх співвідношення з комітетськими слуханнями, проблемах ініціювання проведення парламентських слухань та визначення механізмів контролю за їх виконанням.

У вітальному слові директора Інституту законодавства Верховної Ради України, члена-кореспондента НАН України Олександра Копиленка йшлося про важливе значення парламентських слухань для законодавчої діяльності Верховної Ради України, забезпечення відкритості та прозорості діяльності парламенту.

У тезах виступу першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народного депутата України Сергія Гусарова відзначалися функціональні особливості парламентських слухань, зокрема, як форми парламентського контролю, чинника планування законопроектних робіт, форми залучення та участі громадян і громадянських інституцій до діяльності парламенту, а також дієвого інструменту діалогу влади та суспільства, завдяки якому громадяни та їхні об’єднання здійснюють реальний вплив на державну політику.

Заступник керівника апарату Верховної Ради України Юрій Ясенчук охарактеризував парламентські слухання як дієвий інструмент впливу парламенту на стан справ у державі, один із засобів активізації діяльності виконавчої влади та підвищення відповідальності органів державної влади за виконання наданих їм Конституцією й законами України повноважень, а також формою посилення гласності та відповідного правового виховання і підвищення соціальної активності громадян. Він також окреслив комплекс проблем, пов’язаних з практикою проведення парламентських слухань, їх змістовним наповненням, неналежним оформленням рекомендацій, відсутності механізмів контролю за їх виконанням, а також запропонував напрями підвищення рівня якості правового регулювання цієї форми парламентської діяльності, наголосивши на необхідності посилення впливу парламентських слухань на вдосконалення законодавства України.

У виступах інших учасників засідання відзначалася комплексність порушених питань, висловлювали пропозиції щодо їх системного опрацювання в аспекті забезпечення ефективного діалогу влади та суспільства, наголошувалося на доцільності вироблення єдиного підходу стосовно проведення парламентських слухань крізь призму реалізації законодавчої функції Верховної Ради України, а також на необхідності встановлення конкретного переліку питань, які повинні бути предметом розгляду парламентських слухань. Йшлося також про доцільність запровадження парламентського контролю за виконанням рішень Європейського суду з прав людини, зокрема, шляхом проведення з цього питання парламентських слухань тощо.

Пропозиції та рекомендації учасників круглого столу щодо підвищення ефективності законодавчих пропозицій за рекомендаціями парламентських слухань передбачається узагальнити та надіслати до відповідних парламентських комітетів. Передбачається також публікація матеріалів круглого столу як науково-практичного видання.