Наприкінці минулого тижня в ході попереднього засідання в справі Юлії Тимошенко про зловживання, пов’язані з компанією «Єдині енергетичні системи України», суддя Київського районного суду м. Харкова Костянтин Садовський зачитав постанову, в якій відмовив захисту практично у всіх її клопотаннях. Зокрема, про зміну підсудності справи (пропонувалося перенести розгляд справи в Подільський суд Києва). Про закриття кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину. Про припинення провадження в справі у зв’язку зі станом здоров’я Ю. Тимошенко та ін. Але суд також відхилив клопотання й прокурора про надання суду офіційного медичного висновку про стан здоров’я підсудної. Наступне засідання суду заплановано на 28 квітня. І офіційних приводів не бути присутньою на цьому засіданні в Юлії Володимирівни поки що немає.
Але в ніч на суботу вона несподівано була доставлена з колонії до ЦКЛ № 5 Харкова. А в неділю ув’язнена повернулася назад з палат у каземати, зрозуміло, під посиленою охороною. Як повідомила журналістів на брифінгу біля ЦКЛ № 5 перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моісеєнко, це було зроблено після того, як Ю. Тимошенко знову категорично відмовилася починати проведення діагностики й лікування у відповідь на пропозиції головного лікаря лікарні та її лікаря. Вона ніяк не обґрунтувала свою відмову. «Але лікарня — не санаторій, і ми не можемо тримати її там просто так», — підкреслила Р. Моісеєнко.
Друга пацієнтка, що прибула до лікарні з колонії разом з Ю. Тимошенко, залишилася в медзакладі для проходження лікування.
Але саме ці «події вихідного дня» і дозволили соратникам Юлії Володимирівни зробити голосні заяви, що «Ю. Тимошенко привозили до лікарні «Укрзалізниці» не для того, щоб лікувати, а лише для того, щоб оголосити на всю країну, що вона нібито знову відмовилася від лікування». Про це йдеться в офіційній заяві, розповсюдженій «Батьківщиною».
Схоже, історія з лікуванням української ув’язненої № 1 трохи «стомила» країну й починає дошкуляти публіці, немов затерта платівка. Якщо хвороба є й хвора страждає — її треба лікувати, незалежно від того, бажає вона того чи ні, є її письмовий дозвіл чи немає. Клятва Гіппократа й українського лікаря зобов’язує — надавати медичну допомогу всім, хто її потребує. А що, хворих, які опинилися на лікарняному ліжку внаслідок яких-небудь інших причин, завжди починають лікувати тільки з письмової згоди?
Очевидно інше: хворобливий стан Тимошенко — це козирна карта як самої підсудної, так і її захисників, і соратників-політиків. Останні настільки захопилися цією темою, що їм уже, здається, немає жодної справи до того, хвора Юлія Володимирівна насправді чи ні. І лікувати її, піклуватися про її здоров’я, здається, її бойові побратими зовсім не мають наміру. Особливо це добре розумієш, коли бачиш, як закляті політичні недруги в судових засіданнях і на телевізійних екранах раптом починають виявляти один до одного, як би це сказати делікатніше, ніжні дружні почуття в кулуарах апеляційного суду Харківської області, де триває судовий процес над леді Ю.
Після того, як німецькі лікарі висловилися на користь харківської ЦКЛ № 5, визнавши її дуже гарною лікарнею, що відповідає європейським стандартам, адвокат С. Власенко заявив учора, що Тимошенко готова лікуватися в харківській лікарні, але з іншими лікарями. «За умови, що до її лікування буде допущено професора Миколу Поліщука або німецьких лікарів». А от харківські лікарі, на думку адвоката, небезпечні — можуть припуститися медичної помилки, у результаті чого пацієнт або помре, або виявиться паралізований.
Учора захисник Власенко заявив про те, що його не допустили на зустріч із підзахисною, котру перевезли зі ЦКЛ № 5 знову до Качанівської колонії. Неважливо, що через те, що був санітарний день. Важливо, що не допустили, і тепер є знову привід заявити про «змову лікарів і прокурорів».
 
Харків.