Пам’ятаєте знаменитий плакат часів радянської диктатури «Не болтай!»? Ігноруючи саме це попередження, в інтернет-мережах нерідко молоді харків’яни попадалися на хитрий викрут перевертнів у міліцейських погонах.

 

Злочинну схему вигадали троє співробітників лінійного відділу міліції на Південній залізниці. Допомагали їм двоє харків’ян, які в правоохоронних органах не працювали, — вони спілкувалися з потенційними жертвами в Інтернеті. На форумі дівчина, наприклад, запитувала: «Що можна подарувати хлопцеві на 23 лютого?» Чуйний співрозмовник радив купити для коханого хороший ніж — і в нього саме є такий, може продати. Зустрілися на автовокзалі. Але замість дівчини до хлопця підійшли троє міліціонерів. Без пояснення причин відвели у відділення, стали загрожувати кримінальною справою і, звичайно, даючи зрозуміти, що проблему можна вирішити й по-іншому.

Це лише один епізод. Скільки простаків попалися в ці підступні тенета злочинців у погонах, зараз намагається встановити харківська прокуратура. Уже відомо, що мінімальна сума відкупних, котру називали горе-міліціонери, дорівнювала двом тисячам американських доларів.

Нехитру схему легкого заробітку під час перевірки «вирахували» співробітники прокуратури та управління внутрішньої безпеки міліції. Начальник управління прокуратури Харківської області Олександр Бабіков каже, що, часом, молоді люди, спілкуючись в Інтернеті, не мають жодного уявлення, з ким вони спілкуються і яка в його абонента мета. І тим самим ініціювали ситуацію, що її потім можна підвести під злочинну діяльність.

Стосовно тих, хто заплатити не міг, міліціонери порушували кримінальні справи. В прокуратурі кажуть, що деякі з них, швидше за все, будуть закриті. Зараз заново допитують свідків, перевіряють докази, наскільки законно й обґрунтовано люди притягалися до кримінальної відповідальності.

Двоє міліціонерів нині перебувають під вартою, решта обвинувачуваних — на підписці про невиїзд. Хто з них вигадав схему, ще мають з’ясувати. Як і те, скільки загалом людей постраждало від рук нечесних правоохоронців. Слідство закликає усіх, хто потрапив у міліцейські інтернет-тенета, звернутися до прокуратури.

Микола КОСИЙ.

Харків.

***

На жаль, подібні випадки в країні не поодинокі. Міліціонери останнім часом дуже часто порушують права людини. Страждають від незаконних дій вартових порядку й іноземці. Так, днями в столиці на Хрещатику правоохоронці затримали двох громадян Німеччини. Гості приїхали в Україну поставити виставу за творами Леся Подерв’янського. Як повідомив журналіст Дмитро Понамарчук, котрий тримає зв’язок із німецькими митцями, вони прогулювалися містом після вечірньої репетиції. До них підійшли правоохоронці й запропонували пред’явити документи. В одного виявився європейський ІD-документ, в іншого — паспорт громадянина Німеччини, — повідомляє УНІАН.

Проте вартові порядку зажадали від іноземців пройти в управління міліції Шевченківського району і сплатити штраф у розмірі 550 гривень. «Коли гості відмовилися від незрозумілої пропозиції, — сказав Д. Понамарчук, — міліціонери погодилися «вирішити питання» на місці й зменшили штраф до 200 гривень. Німці, які не розмовляють ні українською, ні російською, віддали міліціонерам 20 євро».

Однак із такою поведінкою правоохоронців не збираються миритися кияни. Нині недовіра до дій вартових порядку підштовхнули деяких із них запустити новий для країни рух під назвою «Копвотч». Його суть дуже проста: пересічні громадяни знімають на камеру підозрілі дії міліціонерів і викладають ці відеоролики в Інтернет. Один із організаторів руху пан Євген каже, що активісти іноді годинами ходять містом, щоб знайти порушників-правоохоронців. «Ми розробили власний кодекс поведінки. При собі маємо паспорт, завжди тверезі, «полюємо» групами по 3—5 осіб і не ходимо за ними більше 10 хвилин, якщо вони нічого не порушують. Знімати можна тільки тоді, коли вартові порядку поводяться підозріло. Витягуємо камеру, коли вони просять когось показати документи, заходять у магазин (кафе, бар, ресторан), курять, розмовляють по мобільному телефону чи просто викликають підозру», — зазначив він.

Нині «копвотчери» діють лише в Києві. Новачки проходять тренінги про те, як правильно поводитися із правоохоронцями, а теоретичні знання пропонують одразу закріпити на практиці. Самі ж засновники руху взаємодії з міліцією навчилися у старших колег з Асоціації українських моніторів із дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ). Це правозахисники, які вже багато років займаються масштабним моніторингом діяльності міліції у всіх регіонах країни. Перший етап цієї кампанії триватиме до середини травня. Потім хлопці збираються проаналізувати здобутки і поширити рух на всю країну.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.