Спокій в Одеському регіоні тільки сниться. Незважаючи на калейдоскоп керівників обласної міліції, що змінюються із завидною регулярністю, і на щедро декларовані ними зобов’язання «зламати хребет злочинності», остання не зникає, не зменшується, не стає білою і пухнатою. Офіційна статистика свідчить, що за останні п’ять років в області відзначається стійке зростання злочинності: в 2007 році було скоєно 19773 злочинів, а в 2011-му їх зареєстровано 25323, тобто зростання становило 24,52%. Вал вчинених злочинів сягнув такого рівня, що громадяни вже бояться вечорами виходити на вулицю — там пограбують, роздягнуть, зґвалтують, поб’ють. Саме цю проблему й покладено в розробку та ухвалення на сесії обласної ради регіональної комплексної програми «Безпечна Одещина».

Ця програма відрізняється від подібних документів, що приймалися раніше, насамперед реалістичністю і головне — фінансовою аргументацією. Вона розрахована на 4 роки, і на її реалізацію передбачено 45 мільйонів гривень. Фінансування здійснюватиметься з обласного, місцевих бюджетів та інших джерел, що не суперечать чинному законодавству. А головна її мета — забезпечення профілактики правопорушень і підвищення ефективності оперативно-розшукових заходів. Очікуваний ефект від її реалізації — зниження на 12 відсотків масиву скоєних злочинів.

У нинішньому році 2 мільйони гривень із обласного бюджету буде виділено на облаштованість території Одеси системами відеоспостереження з диспетчерським центром керування та віддаленими робочими місцями для операторів для візуального контролю основних місць масового скупчення людей і  концентрації криміногенних елементів із метою своєчасного реагування на зміни в оперативній обстановці. Загалом буде встановлено 4 системи відеоспостереження, вартість кожної із них 789 тисяч гривень.

Кілька років тому подібними системами відеоспостереження було оснащено місто-супутник Одеси Іллічевськ. Через рік роботи цих систем рівень вуличної злочинності в місті знизився у 12 разів! Практично всі скоєні злочини було розкрито по гарячому сліду. І тоді, напевно, серед правоохоронців народилася приказка, що «камери спостереження допомагають правильно заповнювати тюремні камери».

275 тисяч із обласного бюджету плановано направити на обладнання «кнопки виклику міліції». Усього таких кнопок буде 27. Перша  з’явилася в найбільш людному місці обласного центру — біля пам’ятника Дюку де Рішельє. Тепер у випадку виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із посяганням на життя людини, можна миттєво зв’язатися з оперативним черговим по місту, який направить на місце події чергову міліцейську групу. Подібні кнопки виклику міліції будуть установлені в містах Ізмаїл, Южний, Котовськ, Білгород-Дністровський.

 

Одеса.

Фото Володимира ШАБЛІЄНКА.

Одеська міліція завжди на варті.

Компетентна думка

Григорій ЄПУР, заслужений юрист України:

— Поблажливе ставлення територіальної громади до тих, хто заважає жити людям, обов’язково виливається в зростання злочинності. На боротьбу з нею треба йти сьогодні всім суспільством. Ситуація така, що міліція, хоч би скільки її озброювали, скільки технічно оснащували, уже не в змозі впоратися з агресивністю порушників закону. Сьогодні все важливо — й соціальна адаптація громадян, які відбували покарання, і боротьба з дитячою безпритульністю, і вирішення питань працевлаштування людей, і проведення спільних оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на профілактику окремих категорій злочинів кримінальної та економічної спрямованості. Абсолютно впевнений, що сьогодні необхідно відроджувати активну діяльність існуючих раніше народних дружин і громадських автоінспекторів. Разом ми переможемо, а поодинці не справимося з валом злочинності.