Чому голови трьох обласних рад — Івано-Франківської, Львівської й Тернопільської — переймаються місцем встановлення пам’ятника Шевченку у Вінниці?
«Схаменіться, брати мої, молю вас, благаю», — мабуть, саме такими словами звернувся б Кобзар до тих, хто нині розпалює пристрасті навколо встановлення пам’ятника у Вінниці.
Керівники зазначених облрад надіслали звернення до Президента держави, Верховної Ради, Кабміну і Генеральної прокуратури, в якому вимагають «дати належну правову і моральну оцінку українофобським і провокаційним діям міської влади Вінниці, очолюваної Володимиром Гройсманом, і вжити заходів для виконання вінницькою міською та обласною владою рішень, що передбачають спорудження пам’ятника Тарасові Шевченку на Театральній площі у Вінниці». Інформацію про звернення і саме звернення оприлюднила прес-служба Вінницької обласної організації ВО «Свобода». Нагадаємо: всі три голови облрад, які підписали звернення, є представниками цієї політичної сили.
Причиною для його написання стало рішення Вінницької міськради від другого лютого ц. р. «Про підсумки вивчення громадської думки щодо визначення місця спорудження пам’ятника Т. Г. Шевченку у Вінниці». Два роки тому було вирішено встановити пам’ятник на Театральній площі. Для цього навіть встигли підготувати місце і встановити гранітний підмурок. Тепер місце змінили. Після чого розпалилися пристрасті навколо цього питання. Свою думку висловили голови названих вище облрад — Олександр Сич, Олег Панькевич та Олексій Кайда. «Між патріотичними силами і громадськістю Вінниччини, з одного боку, та міською владою, з другого, загострюється громадянський конфлікт», — йдеться в їхньому зверненні.
Автори нагадують, що ті два нові місця для пам’ятника, які запропонувала міська влада, є територією масових поховань українців, загиблих у часи політичних репресій 30—40-х років минулого століття. Тому пропозиції спорудити тут пам’ятник «є не тільки неповагою до Тараса Шевченка, а й цинічним знущанням над національною пам’яттю, що, в свою чергу, принижує національну честь та гідність українців», — пишуть голови обласних рад від «Свободи». На їхню думку, міська влада, очолювана Володимиром Гройсманом, не тільки загальмувала процес спорудження пам’ятника, а й «створила умови для громадянського і міжнаціонального протистояння, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, що може призвести до неконтрольованого розвитку подій», — застерігають представники «Свободи».
Тим часом у місті продовжують збирати кошти на пам’ятник Великому Кобзареві, який свого часу пройшов дорогами нашого краю у складі археографічної експедиції. До речі, першим зробив благодійний внесок міський голова Вінниці. Володимир Гройсман передав 55 тисяч гривень власних коштів. До благодійної акції долучився фонд «Велика Родина», який очолює соратниця екс-президента Віктора Ющенка Віра Ульянченко. За інформацією міського голови Вінниці, фонд переказав на спорудження пам’ятника 50 тисяч гривень. Завершити роботи і урочисто відкрити монумент Тарасу Шевченку планують до 200-річчя з дня його народження.
Коментар
Володимир Гройсман, міський голова Вінниці:
— Я з повагою ставлюся до усіх голів обласних рад України, але хотів би сказати, що вінничани самі здатні вирішити, де в їхньому місті ставити пам’ятники. Не знаю, чи були ці посадовці коли-небудь у Вінниці. Якщо не були, то ми їх запросимо, аби подивилися на запропоновані місця і на Театральну площу і порівняли їх. Особисто мене більше вражає цинізм окремих політичних сил, які переводять питання спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку — величній українській постаті — у політичну площину і намагаються заробляти на цьому політичні дивіденди.
Вінниця.