У степових районах Херсонщини на дармові дрова перевели вже понад чверть лісосмуг, і через це вітри просто зносять з полів шари родючої землі.

Тож коли екологи забили на сполох, схаменулася й влада: для контролю за станом лісосмуг та їх відтворенням в області створили державне підприємство «Херсонагроліс». Та замість того, аби захищати життєво важливі для краю зелені насадження, працівники підприємства заходилися їх... нищити, вважає прокуратура області.

Перевіряючи, хто, де і чому пиляє дерева, правоохоронці натрапили на дивну тенденцію: ДП «Херсонагроліс» укладало з приватними підприємцями договори про виконання так званих санітарних рубок у лісосмугах, хоча не було власником угідь і не мало статусу їх користувача. До того ж цифри, зазначені в лісорубних квитках, вражали: тільки в одному Голопристанському районі підрядники «Херсонагролісу» винесли «смертний вирок» 5078 тополям, у Скадовському — 875, Бериславському — 133, Каховському — 113. Як правило, винищення дерев під корінь не узгоджувалось ані з районними державними адміністраціями, ані з сусідніми селами, чиї мешканці після такого масованого «прорідження» лісосмуг ризикували залишитися без врожаю. Щоправда, далеко не всі насадження щастило врятувати: посадовці ДП «Херсонагроліс», не маючи на те законних підстав, видали аналогічний лісорубний квиток приватному підприємцю, котрий ще у серпні минулого року «пустив під сокиру» одразу 779 тополь вартістю понад 4,4 мільйона гривень вздовж автомобільних доріг у Голопристанському районі. За цим фактом посадових осіб ДП, котрі санкціонували видачу квитка, притягли до кримінальної відповідальності одразу за двома статтями КК України (підроблення документів та перевищення службових повноважень).

— Тільки протягом 2012 року за наслідками перевірок законодавства про охорону лісів органами прокуратури вже порушено п’ять кримінальних справ. За ними притягуються до відповідальності 27 посадовців з органів влади та контролюючих установ. 

Але хотілося б зазначити, що з півтора мільйона гривень завданих ними навколишньому середовищу та державі збитків сьогодні відшкодовано лише трохи більше восьми тисяч гривень. Чиновникам, котрі зараз відповідають на запитання слідчих, варто було б поспішити з погашенням цих боргів ще до майбутнього винесення вироку — адже таке відшкодування збитків за законом суд зобов’язаний вважати пом’якшувальною обставиною, — радить прокурор Херсонської області Костянтин Свіденко.

Ситуацію з винищенням зелених насаджень на Херсонщині визнали такою тривожною, що на міжвідомчій нараді за участю керівників прокуратури та облдержадміністрації вирішили взагалі заборонити ДП «Херсонагроліс» проведення санітарних рубок, до оформлення правовстановлюючих документів на лісосмуги. Перевірятимуться також і підприємства-експортери деревини. Прокуратуру цікавить, чи відповідає якість та вид деревини, що вивозиться за кордон, тій інформації, яку вказано у супровідних документах.

Херсон.