Днями в Інституті законодавства Верховної Ради відбулося 12-те засідання Консультативної ради з питань ювенальної юстиції, що з 2006 р. працює як спільна ініціатива Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Інституту законодавства. Темою цього засідання було кримінальне провадження щодо дітей у світлі проекту нового Кримінального процесуального кодексу України.

В обговоренні зазначеної теми взяли участь представники в Україні: Верховної Ради України, адміністрації Президента України, центральних органів виконавчої влади, наукових установ, ЮНІСЕФ та інших міжнародних і громадських організацій.

У вітальному слові директора Інституту законодавства, члена-кореспондента НАН України О. Л. Копиленка йшлося про заходи, що здійснюються в нашій державі на виконання Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх, схваленої Указом Президента України 24 травня 2011 р., Плану заходів щодо реалізації зазначеної Концепції, затвердженого розпорядження Кабінету Міністрів України 12 жовтня 2011 р. тощо.

Керівник програми «Захист дітей» Представництва ЮНІСЕФ в Україні Габріель Акімова наголосила на тому, що, на жаль, в Україні багато дітей перебувають у складних життєвих обставинах і потратили в ситуацію конфлікту із законом. ЮНІСЕФ переконаний, що захист їх прав має забезпечуватися, передусім, через всебічну допомогу сім’ям — батькам і дітям, а також уважну роботу з дітьми, які опинилися без батьківського піклування, з метою забезпечення їх возз’єднання з сім’ями або інтеграції в життя громади.

Руслана Сірман, керівник проекту ЮНІСЕФ та Європейського Союзу окреслила напрями, результати і перспективи роботи з досягнення найбільшої консолідації реформ у системі ювенальної юстиції з метою протидії тортурам та іншим формам жорстокого поводження з дітьми в пострадянських країнах. ЮНІСЕФ зацікавлений у вдосконаленні чинного українського законодавства, у т. ч. кримінально-процесуального, на основі норм міжнародного права, адже воно має забезпечувати права дітей, враховуючи особливості їх світосприйняття, розвитку та становлення.

Основна дискусія, як і передбачалося програмою засідання, стосувалася проекту нового Кримінального процесуального кодексу (КПК). Головний консультант Головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента України Борис Малишев детально зупинився на висвітленні законодавчих новел про захист прав дітей у кримінальному процесі. Зокрема, доповідач підкреслив важливість запровадження спеціалізації слідчих та суддів, уповноважених вирішувати правові конфлікти за участю неповнолітніх (як правопорушників, так і потерпілих). На підвищення ефективності захисту прав дітей у кримінальному провадженні спрямовані положення проекту КПК щодо встановлення заборони на проведення очної ставки за участю неповнолітніх — потерпілих від статевих злочинів чи іншого насильства, а також заборони утримувати неповнолітніх, узятих під варту, разом з дорослими, що, на думку доповідача, матиме позитивний вплив на правозастосовчу практику урегулювання правовідносин з дітьми, залученими до кримінально-процесуальної сфери.

Огляд положень проекту КПК, які стосуються дітей, продовжила завідуюча сектору Інституту законодавства, кандидат юридичних наук Тетяна Барабаш. Вона відзначила, що основні проблемні питання кримінального провадження за участю неповнолітніх, на необхідність вирішення яких неодноразово вказувалось вітчизняними фахівцями та міжнародними експертами, знайшли своє відображення у положеннях проекту КПК. Зокрема, це стосується особливостей порядку отримання показань від дітей, їх допиту; участі захисників, законних представників, спеціалістів у галузі дитячої психології; визначення розумного строку досудового розслідування і судового розгляду, можливостей проведення відеоконференцзв’язку, видалення неповнолітніх із зали судових засідань, розслідування справ спеціально уповноваженим слідчим; забезпечення закритого судового розгляду справи в межах принципу гласності.

На проблемних положеннях проекту КПК стосовно неповнолітніх зосередила увагу професор Національного університету «Одеська юридична академія», доктор юридичних наук Наталя Крестовська. Так, наголошено на проблемі «малолітніх свідків» у кримінальному процесі, пов’язаній із відсутністю правової регламентації віку дитини, з якого вона може давати показання (пояснення). Незрозумілими, на думку доповідача, є норми проекту щодо участі законного представника неповнолітнього в кримінальному процесі, необхідності зміни статусу неповнолітнього при досягненні ним під час кримінального провадження повноліття. Певним недоліком вбачається те, що кримінальне провадження у справах дітей залишається модифікацією загального кримінального процесу і тому більшою мірою, ніж того вимагають стандарти ювенальної юстиції, має каральний і надто формалізований характер, не усуває стигматизації дитини і слабко впливає на її ресоціалізацію.

Жваву дискусію викликали питання захисту дітей у досудовому розслідуванні, охорони прав дітей — свідків і жертв злочинів, участі спеціальних служб у справах дітей в кримінальному провадженні, необхідності спеціалізації органів прокуратури у роботі з неповнолітніми, визначення правової природи такого заходу, як тримання неповнолітнього у приймальнику-розподільнику для дітей, правового статусу потерпілого неповнолітнього в кримінальному процесі, виконання судових рішень щодо неповнолітніх, проходження ними спеціальних програм соціальної реабілітації тощо.

Свої ідеї, пропозиції, рекомендації та напрацювання з цих питань представили як доповідачі — провідний науковий співробітник Інституту вивчення проблем злочинності НАПрН України, кандидат юридичних наук Лідія Москвич, директор міжнародних програм Харківського громадського центру «Молодь за демократію» Галина Овчарова та юрист Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла — Страда Україна» Тетяна Бугаєць, так і більшість учасників засідання.

Висловлені на засіданні Консультативної ради пропозиції та рекомендації щодо подальшого вдосконалення кримінально-процесуального законодавства та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав дітей передбачається узагальнити та передати на розгляд відповідному Комітету Верховної Ради України.

Інститут законодавства Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Зліва направо: керівник програми «Захист дітей» Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Габріель Акімова, заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради Сергій Бритченко, головний консультант Головного управління з питань судоустрою адміністрації Президента України Борис Малишев.