Лідер фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор ШАРОВ звернувся до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з депутатським запитом стосовно необхідності вжити невідкладних заходів з протидії поширенню алкоголізму, наркоманії та тютюнокуріння серед дітей та молоді.

Шкідливі звички є вкрай актуальною проблемою для людства — одним з основних чинників, які впливають на рівень захворюваності та смертності від неінфекційних захворювань, є розповсюдження вживання алкоголю, тютюну та наркотиків як серед населення загалом, так і серед дітей та молоді зокрема, — йдеться у запиті.

«На сьогодні в Україні вживання дітьми алкоголю, наркотиків та тютюну набуло вкрай загрозливих масштабів, — наголошує Ігор Шаров. — Показники їх поширеності в українському суспільстві є досить високими. Тривожать і тенденції, за якими вони розвиваються. Передусім це постійне збільшення числа молодих людей, які потрапляють у наркотичну, тютюнову залежність та мають алкогольні проблеми, соціально-економічні наслідки яких є просто жахливі».

Парламентарій вважає, що, незважаючи на певні зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування, неурядових організацій і суспільства загалом, ситуація з поширенням цих хвороб у державі й надалі залишається тривожною та складною. На думку депутатів фракції, необхідно вжити термінових заходів, щоб усунути джерела придбання алкоголю та наркотиків дітьми, обмежити доступ малолітніх до алкогольної та тютюнової продукції, удосконалити законодавство в частині заборони реклами алкогольних та тютюнових виробів. А також поліпшити профілактичну роботу в навчально-виховних закладах із попередження наркоманії, алкоголізму та тютюнокуріння серед підлітків, створення комплексної системи допомоги дітям, які вже мають шкідливі звички.

Ігор Шаров звертається до прем’єра з проханням доручити відповідальним органам виконавчої влади вжити ефективних заходів протидії шкідливим звичкам серед дітей і молоді.