У Центрі з утилізації боєприпасів держпідприємства «Укроборонсервіс», що у селі Грузевиця поблизу Хмельницького, розпочато роботи зі знищення легкого озброєння і стрілецької зброї в рамках проекту Трастового фонду НАТО «Партнерство заради миру». Загалом він передбачає демілітаризацію 133 тисяч тонн боєприпасів і 1,5 мільйона одиниць легкої стрілецької зброї.

— Цей проект стане одним із наймасштабніших не тільки в Україні, а й серед тих країн, де раніше виконувала такі роботи наша організація, — наголосив керівник проекту NAMSA в Україні Василь Литвинчук. — Його реалізація дає можливість інвестувати в Україну позабюджетні кошти, забезпечити держзамовленнями спеціалізовані вітчизняні підприємства і створити нові робочі місця.

Якщо під час першого етапу програми, який тривав шість попередніх років, допомога становила близько 11 мільйонів євро, то тепер вона зросла до 25 мільйонів євро. Фінансову участь в ній візьме й українська сторона, яка виділить із бюджету близько тридцяти відсотків від зазначеної суми.

Так з’явиться можливість утилізувати 76 тисяч тонн боєприпасів і 366 тисяч одиниць легкого озброєння та стрілецької зброї, непридатних для подальшого використання і небезпечних для зберігання. Близько сорока відсотків цього арсеналу буде вивезено зі сховищ Хмельницької області.

Місцеві арсенали планують за п’ять наступних років повністю позбавити небезпечних запасів. Грузевицький центр є одним із найпотужніших підприємств у країні, його обладнано найновішим устаткуванням. Переважна частина процесів автоматизована, що забезпечує максимальну безпеку. Щодоби тут зможуть ліквідовувати до восьми тисяч одиниць боєприпасів. Міжнародні спостерігачі, які на другий день після підписання угод дали старт виконанню програми на підприємстві, зазначили високий технологічний рівень робіт, а також повну відповідність підприємства всім міжнародним екологічним стандартам.

Крім згаданого центру до реалізації проекту на цьому етапі будуть залучені виробничі потужності державного підприємства «Укроборонлізинг» у Кам’янці-Подільському, де утилізовуватимуть стрілецьку зброю. Крім того, задіять випробувальну станцію Державного науково-дослідного інституту хімічних продуктів у Шостці, Донецький казенний завод хімічних продуктів та державне підприємство «Науково-дослідний комплекс Павлоградський хімічний завод». Адже загалом у країні залишається понад 420 тисяч тонн зброї, непридатної для використання.

До початку робіт з утилізації у Грузевицькому центрі долучився менеджер програми NAMSA Булент Туденс (на знімку в центрі). За його роботою спостерігали військові аташе країн—членів НАТО, менеджер проекту, представники українського оборонного відомства, співробітники американського посольства.

Хмельницький.

Фото автора.