Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин узяв участь в економічному інвестиційному форумі «Звягельщина — інвестиційна», на якому було представлено інвестиційний потенціал міста Новограда-Волинського і району.
Перед початком пленарного засідання глава парламенту відвідав три підприємства. Найбільше з них — ТОВ «Церсаніт Інвест» у селі Чижівка. Це яскравий приклад успішної реалізації інвестиційного проекту, загальна вартість якого — 120 млн. євро. Підприємство є найбільшим і найсучаснішим в Європі виробництвом, що має зайняти чверть ринку сантехнічної продукції.
Глава парламенту ознайомився також з ходом будівництва нового підприємства фірми «Зако», яке випускатиме кондитерські вироби. Він узяв участь у відкритті нового підприємства з виготовлення дахових вікон ТОВ «Факро». Обсяг прямих іноземних інвестицій, що надійшли в економіку району наростаючим підсумком з початку інвестування, становить понад 60 млн. доларів. Це майже 18 відсотків обласного рівня, на одну особу припадає 1251 долар — це найбільший показник по області.
Цього року зростають обсяги вітчизняних інвестицій, зокрема, реалізується проект з переробки лісопродукції ТОВ «Вудпак», яким здійснюється монтаж лінії з випуску пілетів. Для підвищення якості продукції укладаються значні інвестиції в основний капітал ДП «Новоград-Волинське дослідне лісомисливське господарство». На території району ведуться роботи з реалізації інвестиційних проектів щодо відновлення цегельного виробництва, цегельного заводу в селі Немильня з поступовим налагодженням випуску цегли в обсязі 30 млн. штук за рік, реконструкції заводу з переробки граніту в селі Романівка — його пуск заплановано на друге півріччя цього року. Понад мільйон гривень вкладено в реконструкцію Новоград-Волинського сиркомбінату.
Інвесторами з Росії в селищі Городниця розпочато реалізацію першого етапу інвестиційного проекту з виробництва базальтової продукції. Вартість становить 12 млн. доларів. Протягом трьох років реалізації цього проекту планується створити понад тисячу робочих місць.
Район є прибутковою територією для вкладання інвестицій і в агропромисловий комплекс. Триває реалізація інвестиційного проекту по ПП «Галекс-Агро» в селі Стриєва. Підприємство закупило в Чехії нетелі, вже є близько 400 голів корів, передбачається і подальше поповнення стада. Це підприємство реалізує проект органічного вирощування рослинницької продукції на площі 4 тисячі гектарів. А в селі Барвинівка впроваджено новітню американську технологію вирощування чорниці-щипкової, яку посаджено на площі 136 гектарів.
Районна державна адміністрація співпрацює з інвесторами Польщі, Росії, Німеччини, Бельгії, Голландії та інших держав.
Володимир Литвин наголосив на необхідності створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні.
Цього дня Володимир Литвин відвідав гімназію в районному центрі Ємільчине, поспілкувався в Будинку культури з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.
Володимир Литвин сказав, що про наші колосальні можливості набагато більше знають за кордоном, ніж ми тут, в Україні. Необхідно їх оцінити і реалізувати, бо ми країна можливостей і намірів, а їх необхідно втілити в життя. І надалі наголосив на тому, щоб наші розмови про корупцію та інші зловживання не переросли в те, що інвестори і справді подумають, що чесними методами вирішити нічого не можна. Нам потрібні не все нові й нові закони, а неухильне виконання тих, що прийняті. Законів у нас —достатньо, дефіциту їх немає.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин і генеральний директор ТОВ «Церсаніт-інвест» Аркадіуш Матусік.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.