Під головуванням Президента України Віктора Януковича вчора відбулося перше засідання нещодавно утвореного указом глави держави Комітету з реформування і розвитку Збройних Сил та оборонно-промислового комплексу (на знімку).

Відкриваючи засідання, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента, Віктор Янукович зауважив, що діяльність комітету розпочинається з обговорення трьох стратегічних документів, які визначатимуть пріоритети і напрями української політики національної безпеки в сучасному світі.

«Фактично йдеться про розгляд із наступним ухваленням цілісної системи офіційних поглядів на сучасні особливості міжнародної ситуації, місце України у світі та в нашому регіоні, ключові національні інтереси, актуальні загрози безпеці, а також основні напрями і завдання державної політики національної безпеки», — сказав В. Янукович.

Сьогодні, переконаний глава держави, жорстка конкуренція у світі, боротьба за обмежені природні ресурси тощо формують відповідні вимоги й до політики національної безпеки.

Позицію нашої держави Президент охарактеризував так: проголошена і послідовно здійснювана Україною політика позаблоковості в жодному разі не передбачає нашу самоізоляцію від процесів зміцнення регіональної, загальноєвропейської та глобальної безпеки. «Україна й надалі активно розвиватиме тісні партнерські відносини з державами—членами Європейського Союзу, Росією, США, Китаєм, іншими сусідніми державами, країнами СНД, міжнародними організаціями — ООН, ОБСЄ, НАТО», — зазначив В. Янукович.

Окрім того, за його словами, наша держава й надалі робитиме свій внесок у міжнародні заходи з урегулювання криз, миротворчої, антитерористичної та антипіратської діяльності, контролю над озброєнням.

Говорячи про виклики, які сьогодні потрібно долати нашій державі, ще однією запорукою подальшого успішного розвитку країни Президент України назвав подолання корупції. «Корупція була й залишається величезною загрозою, — наголосив В. Янукович. — Переконаний, поки ми не зміцнимо наші демократичні державні інститути, не зменшимо корупційну небезпеку, Україна не матиме шансів успішно подолати виклики сьогодення».

Концепція реформування Збройних Сил України, вважає Президент, має дати відповіді на всі актуальні питання сучасної української армії. Наразі проект цього документа вимагає доопрацювання. Водночас глава держави відзначив бажання розробників Концепції здійснити рішучі кроки щодо відновлення боєздатності ЗСУ та створення підґрунтя для їх подальшого розвитку в умовах жорстких ресурсних обмежень.

Президент також відзначив важливість ухвалення Стратегії національної безпеки і Воєнної доктрини, розгляду Концепції реформування ЗСУ, які мають стати базою для розробки пакета програмних документів, що визначатимуть політику національної безпеки в мінливому світі, майбутнє Збройних Сил та інших органів сектору безпеки. До того ж В. Янукович висловив переконання, що відповідне рішення комітету стане потужним сигналом щодо незмінності стратегічного курсу України на євроінтеграцію, наміру розвивати безпековий потенціал незалежної демократичної правової держави.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).