У листі до редакції нашої газети, підписаному більш як двома десятками мешканців села Сварині Володимирецького району, люди обурюються тим, що у сусідньому населеному пункті Антонівка в рамках реформування медицини лікарню перетворили на лікарську амбулаторію. Це, нарікають автори листа, для них дуже незручно, вони залишилися без необхідної медичної допомоги. Адже у селах багато літніх людей, і тепер їм доводиться їхати на лікування у райцентр Володимирець або ж потихеньку «згасати вдома». Авторів листа непокоїть думка, що «комусь, схоже, пригледілося приміщення колишньої лікарні» в Антонівці.
Ось як прокоментував лист голова Володимирецької РДА Володимир Ткачук (на знімку):
— Наведені факти дещо згущені, зокрема, у тій частині, що люди нібито залишилися без необхідної першої медичної допомоги. До речі, в усіх селах Городецької сільради (до неї, окрім Городця та Веліхова, входить і село Сварині) є фельдшерсько-акушерські пункти. Більше того, у найближчі роки у селі Городець (центрі сільради), де проживає майже 2,1 тисячі осіб, планують відкрити амбулаторію. Першим кроком у цьому напрямі буде створення в 2012-му стоматологічного кабінету на базі фельдшерсько-акушерського пункту.
Щодо реорганізації Антонівської дільничної лікарні в амбулаторію загальної практики (сімейної медицини), то тут були враховані всі чинники, які мали і мають вплив на надання медичної допомоги населенню. При скороченні 25 ліжок цілодобового перебування хворих (після реорганізації тут діє денний стаціонар) враховано той факт, що їх утримання коштувало місцевому бюджету 878,5 тисячі гривень. Тобто утримання одного ліжка протягом року становило 35,1 тисячі гривень, а один ліжко-день з урахуванням усіх витрат коштував 99,1 гривні. Тим часом безпосередньо на обслуговування одного хворого скеровувалось 6,3 гривні, з них 1,8 гривні — на медикаментозне забезпечення та 4,5 гривні — на харчування. Стандартів і протоколів надання стаціонарної допомоги не дотримувались. Інтенсивна стаціонарна допомога хворим не надавалась через слабку матеріально-технічну базу, низьке забезпечення сучасною лікувально-діагностичною апаратурою тощо.
Щорічно Антонівська дільнична лікарня приймала близько 900 пацієнтів, що становило 7,7% від усіх пролікованих хворих у шпитальних відділеннях закладів охорони здоров’я району. Тобто скорочення ліжок істотного впливу на надання населенню  стаціонарної допомоги не мало.
На момент реорганізації в дільничній лікарні працювало 47 осіб на 46 посадах. Після реорганізації в амбулаторії — 24 медичні працівники, залишаються незайнятими 2,5 посади лікаря загальної практики (сімейної медицини). Всього скорочено 23 працівників — переважно обслуговуючого персоналу. Кваліфіковані молодші спеціалісти з медичною освітою працевлаштовані відповідно до спеціалізації.
За рахунок проведеної оптимізації вдалося зекономити 299,3 тисячі бюджетних гривень. За вивільнені кошти у селі Антонівка відкрили пункт швидкої медичної допомоги і забезпечили доїзд до хворих у межах 20 хвилин. Частина коштів скерована на проведення поточних ремонтів ФАПів сіл Веліхів, Городець і на придбання обладнання для ФАПу села Ромейки.
— А як із припущеннями авторів листа щодо долі реформованих об’єктів медицини в Антонівці? — нагадую Володимиру Ткачуку.
— Хай люди не хвилюються, що приміщення амбулаторії загальної лікарської практики (сімейної медицини) будуть віддані під приватизацію чи використані не за призначенням. Зараз ми вирішуємо: чи реконструюватимемо колишнє приміщення стаціонару в Антонівці під типову амбулаторію, чи почнемо будувати нову. Приміщення ж поліклініки плануємо під житло для лікарів, потреба в яких у районі надзвичайно велика.
— Якщо вже ми сьогодні зачепили тему реформування медицини, то як воно проходить у Володимирецькому районі?
— Оптимізація в нашому розумінні — це не механічне скорочення медичних кадрів, закриття лікарень, а створення умов, які зроблять доступнішою первинну медико-санітарну та екстрену медичну допомогу, поліпшать матеріально-технічну базу лікувальних закладів. Та й взагалі питання закриття лікувальних закладів у населених пунктах Володимирецького району не порушувалося. Стратегія реформування медичної галузі району передбачає реорганізацію існуючих закладів (дільничних лікарень, ФАПів) у лікарські амбулаторії загальної практики (сімейної медицини). Так, торік чудову лікарську амбулаторію отримало село Кідри: під неї реконструювали колишнє приміщення контори СВК, на що з місцевого бюджету було спрямовано 1,6 мільйона гривень.
Через інститут лікаря загальної практики (сімейної медицини) сьогодні на 90% задовольняються медичні потреби населення і насамперед сільських жителів. Усього в нашому районі створено 34 дільниці загальної практики (сімейної медицини). Але район відчуває гостру потребу в лікарях, тож запрошуємо їх до нас на роботу.
Рівненська область.
Фото автора.