Конструктивна співпраця між Україною та Азербайджаном на парламентському рівні є важливою складовою політичного діалогу між нашими державами. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі в Баку з Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октаєм Асадовим. Сторони висловили сподівання, що нинішній візит української парламентської делегації сприятиме подальшому поглибленню двосторонніх взаємин.
Голова Верховної Ради назвав важливим елементом подальшого розвитку міжпарламентської складової активізацію співпраці по лінії груп дружби. Він також високо оцінив активне співробітництво делегацій наших країн у міжнародних парламентських форумах. У цьому контексті В. Литвин наголосив, що проведення у Баку другої пленарної частини Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ стало гарною нагодою для розвитку україно-азербайджанського діалогу на міжпарламентському рівні.
Голова Верховної Ради побажав Октаю Асадову успішного проведення чергової сесії ПА ГУАМ наприкінці поточного року, а також успішного головування у ПА ОЧЕС.
В. Литвин запросив представників Міллі Меджлісу взяти участь у парламентських виборах в Україні як спостерігачів у складі місій ПАРЕ, ОБСЄ, МПА СНД, ПАЧЕС.
Сторони наголосили на існуванні значного потенціалу для активізації і розширення співпраці в економічній сфері та збільшення рівня товарообігу й обсягу взаємних інвестицій. На думку В. Литвина та О. Асадова, перспективним є подальший розвиток двосторонньої співпраці в енергетичному секторі, аерокосмічній галузі, сільському господарстві тощо.
Керівник українського парламенту також підкреслив важливість розвитку взаємин у культурно-гуманітарній та освітній сферах. В. Литвин висловив переконання, що Дні культури Азербайджану в Україні, які відбудуться у цьому році, та Дні культури України в Азербайджані, заплановані на 2013 рік, сприятимуть більш глибокому ознайомленню з культурним надбанням наших держав. О. Асадов при цьому зазначив, що українська громада бере вагому участь у житті Азербайджану.
Сторони також наголосили на важливості подальшого розвитку співпраці в рамках ГУАМ. За словами В. Литвина, потрібно «вдихнути життя в цю організацію, яка має значний потенціал». У цьому контексті він висловив думку про доцільність доручити парламентським делегаціям наших країн у ГУАМ внести відповідні пропозиції.
О. Асадов подякував Україні за позицію щодо розв’язання Нагорно-Карабаського конфлікту. У свою чергу, В. Литвин заявив, що позиція України в цьому питанні є незмінною: повага до суверенітету і територіальної цілісності Азербайджану в міжнародно визнаних нормах. Під час головування в ОБСЄ у 2013 році Україна, наголосив він, докладатиме багато зусиль до розв’язання цього конфлікту мирним шляхом на основі принципів і норм міжнародного права.
Стратегічне партнерство треба наповнити прагматичним змістом
Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Азербайджанської Республіки Артуром Расізаде глава українського парламенту заявив: відносини стратегічного партнерства між Україною та Азербайджаном потрібно наповнити прагматичним змістом, і наші країни мають використовувати наявний економічний потенціал у повному обсязі.
В. Литвин наголосив на важливості регулярних засідань Спільної міжурядової україно-азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва. 
Особливе значення, за словами Голови Верховної Ради, має енергетична складова україно-азербайджанської співпраці. Важливим аспектом розвитку двосторонніх взаємин у цій сфері, підкреслив він, стане підписання двосторонньої міжурядової Угоди про організацію поставок скрапленого природного газу на територію України з Азербайджанської Республіки.
Українська сторона, сказав В. Литвин, підтримує прагнення Азербайджану диверсифікувати маршрути поставок природного газу на ринки європейських країн. Керівник парламенту також назвав перспективним розвиток співпраці в аерокосмічній галузі.
Серед інших перспективних напрямів двостороннього співробітництва Голова Верховної Ради назвав сільськогосподарську сферу, зокрема реалізацію спільних проектів у галузі тваринництва, а також співпрацю в туристичній сфері, у сфері науки і освіти. За його словами, також необхідно розвивати співробітництво на рівні регіонів.
А. Расізаде зазначив, що в Азербайджані високо цінують двосторонні взаємини в усіх сферах. За його словами, відбувається постійний діалог на рівні урядів і парламентів. «Азербайджан відкритий для України», — наголосив він. Прем’єр-міністр висловив переконання, що нинішній візит став ще одним кроком до успішного розвитку україно-азербайджанських відносин.
Українська парламентська делегація також поклала квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку в Баку, до могили азербайджанського національного лідера Гейдара Алієва (на знімку) та меморіалу «Вічний вогонь». Під час зустрічі з представниками української діаспори в Азербайджані В. Литвин подякував співвітчизникам за збереження історичної пам’яті та повідомив, що нині в Україні завершується підготовка державної програми співпраці із закордонними українцями, розрахованої до 2015 року, яка має забезпечити системність державної політики у цій сфері.
 
Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октаєм Асадовим.
 
Прес-служба Верховної Ради.
 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.