Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко  вважає, що київська влада повинна проводити місцеві референдуми стосовно захисту історичних пам’яток. Наприклад, Андріївського узвозу, а не стосовно того, чи бажають кияни, щоб їм підвищували пенсії і зарплати, бо відповідь на останнє запитання і так очевидна. Про це Микола Томенко сказав у середу   під час ранкового ефіру на каналі 1+1, розповідаючи, з нагоди Дня пам’яток історії та культури, про політику держави в цій сфері.

За словами М. Томенка, «сьогодні трагедія полягає в тому, що збереженням, реставрацією, реконструкцією історичних пам’яток займаються всі хто завгодно: чиновники, бізнесмени, священики, дилетанти. А насправді цим мають займатися фахівці, які розуміються на українській культурі, реставрації, музейній справі тощо».

На його переконання, саме тому, що держава не здійснює послідовної та виваженої політики в цьому питанні, й трапилася історія на Андріївському узвозі. «Саме тому для чиновників та бізнесменів виявилося більш правильним збудувати офісний чи торговельний центр, аніж зберегти об’єкти старого Києва», — додав він.

Микола Томенко порадив керівництву КМДА не розміщувати за бюджетні кошти у ЗМІ іміджеві статті про свою демократичність та не рекламувати проведення у Києві референдуму стосовно того, чи, наприклад, підтримують кияни ідею збільшення доплат до своїх пенсій чи заробітних плат. «Жодна країна світу не має такого прецеденту, щоб проводився референдум, чи підтримує народ покращення життя для себе, збільшення своїх пенсій чи зарплат», — підкреслив заступник Голови Верховної Ради.

Прес-служба  заступника Голови Верховної Ради України.