Ще не стихли пристрасті навколо закриття у Тернополі двох дитячо-юнацьких спортивних шкіл, як під стінами міської ради минулої середи — новий пікет. На цей раз вихованців навчально-виховних комплексів №1 і №17 та їхніх батьків. Діти тримають плакати «ТНВК №1 — не приватна власність», «Школа формувалася роками руками батьків».

Справді, можна зрозуміти батьків, які вклали чималі кошти у ремонт приміщень навчально-виховних комплексів, купівлю обладнання, багато чого зробили власними руками. Тут давали міцні знання, з якими випускників початкової школи охоче брали у престижну Українську гімназію №1. Окрім того, працювали групи продовженого дня, дітей непогано харчували.
Весь цей налагоджений ритм раптом руйнується. З ініціативи міської влади вирішено не набирати у наступному навчальному році перші класи. Щоправда, дітям, що вже тут вчаться, дадуть змогу закінчити навчання. Мотивація: не вистачає місць у дитячих дошкільних закладах, а школи заповнені наполовину. Владу зрозуміти можна: на першому плані — так звана оптимізація. Роблять її найпростішим шляхом: одне закривають, інше відкривають. Групи у дитячих садочках справді переповнені, але не у всіх. Крім того, деякі батьки «забивають» місця, але дітей не водять. Аналізу відвідуваності дитячих дошкільних закладів також ніхто не робив, з батьками представники влади не зустрічалися. Лише після пікетування міський голова Сергій Надал пообіцяв підготувати аргументацію своєї позиції. Це не перший випадок, коли з громадою розмовляють не мовою цифр, а з позиції сили.
... Біля мого дому в радіусі кількох десятків і сотень метрів колись працювали шість дитсадочків. Нині за прямим призначенням діє лише два. У колишніх приміщеннях дошкільних закладів розмістилися ліцей, коледж, музична школа, школа-інтернат... До деяких присусідились підприємницькі структури. Не дивно, що місць у дитсадках навіть при скороченні населення не вистачає. За останні 20 років у місті не збудовано жодної школи, жодного дитячого садочка. Ділять-переділять те, що вже існує, причому комерційні структури здебільшого не чіпають.