Сьогодні в Україні на обігрів одного квадратного метра житла у рік витрачається в середньому 200 кіловат енергії. У той час, як у більшості європейських країн цей показник майже у чотири рази нижчий. Такі дані учора під час прес-конференції озвучив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. І причина, мовляв, у низькій енергоефективності не тільки виробництва тепла, а і його споживання. Мовляв, розбалувані радянською владою українці просто не звикли економити енергоресурси. Та уже найближчим часом їм доведеться цій «науці» вчитись. 
— Ми вводимо нові державні будівельні норми, гармонізуємо їх з європейськими стандартами, — каже міністр. — І всі будинки, які уже цього року проектуватимуться, будуть енергоефективними: у середньому на обігрів 1 кв. м йтиме 80 кВт енергії. 
Не залишиться без уваги і старий житловий фонд. За словами чиновника, його термомодернізують (грубо кажучи, утеплять). На це у масштабах усієї країни за нинішніми цінами потрібно 160 млрд. гривень. Впоратись самотужки держава, мовляв, не зможе. А тому Анатолій Близнюк розраховує на підтримку простих українців: «Такі проекти уже працюють, коли кошти дають міжнародні організації, місцева влада і не менше п’яти відсотків самі громадяни. Адже, це їхні квартири та будинки, і вони повинні бути зацікавлені у цьому... Є така схема: люди беруть кредити, проводять термоізоляцію. У результаті — платять на 40 % менше і зекономленими коштами розраховуються за кредит. Окупність таких проектів — 10—12 років». 
Тим часом Віталій Поплавський, директор «Центру Енергозберігаючих Технологій» переконує: перед тим, як починати «лікувати» житловий фонд, йому потрібно поставити правильний «діагноз». Іншими словами, необхідно провести детальний енергоаудит будинків. З’ясувати де, скільки, та чому ресурсу (тепла) втрачається. 
Та все-таки експерти переконують: головний камінь спотикання — нерозуміння населенням необхідності економити ресурси. Приміром, замість того, щоб встановити вентилі на батареях та регулювати температуру повітря у кімнаті цивілізовано, більшість діє по старинці — у розпал опалювального сезону просто відкриває вікна і марно витрачає тепло. За яке завтра доведеться заплатити... Тому, модернізуючи котельні, котли та мережі, потрібно не забувати і про модернізацію ментальності. І тоді, можливо і ми дійдемо до розуміння: більше зекономимо — менше заплатимо.