Служба безпеки України разом з органами прокуратури провела перевірку законності використання коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття, виділених в 2011 році на створення робочих місць для населення вуглевидобувних районів Луганської області.

Ця програма передбачала в 2010—2011 роках цілу низку проектів у галузі машинобудування, виробництва будматеріалів, вуглевидобутку, хімічної, харчової промисловості та інших. Їхня реалізація мала забезпечити роботою 1162 особи. Вартість створення одного робочого місця становила від 80 до 300 тисяч гривень. Однак у результаті перевірки виявлено цілий ряд правопорушень. Головним чином це численні завищення кошторисних витрат, придбання контрафактного або старого відреставрованого обладнання під виглядом нового, фіктивне створення робочих місць, оплата невиконаних робіт. Зокрема, в червні 2011 року за державні кошти фонду однією з організацій було придбано агрегат для дроблення щебінки вартістю 2,5 мільйона гривень. За документами він був виготовлений в 2002 році й імпортований з-за кордону. Однак, за оцінкою експертизи, устаткування випущене в 1993 році й тривалий час активно експлуатувалося. Збитки, завдані державі в результаті розтрати і присвоєння бюджетних коштів, становили понад 1,6 мільйона гривень.

У другому випадку передбачалося створення комплексу з переробки біоорганічних відходів. Його введення в експлуатацію дало б змогу працевлаштувати 28 осіб. За державні кошти було придбано 12 «ємкостей із підігрівом» за 940 тисяч гривень. Експертиза технологічного обладнання встановила, що це всього-на-всього залізничні цистерни без коліс, які колись перебували на балансі Одеської залізниці, але в 2009 році були списані в зв’язку із закінченням терміну експлуатації. Відповідно до висновків Державної фінансової інспекції, у результаті їхнього придбання за завищеною ціною державі завдано збитків на суму більш як 490 тисяч гривень. Бізнес-проект, запропонований ще однією фірмою, передбачав працевлаштування 133 безробітних. У серпні 2011 року об’єкт ввели в експлуатацію, виконавці відзвітували про стовідсоткову комплектацію штату й одержали оплату в повному обсязі. Однак перевірка виявила «мертвих душ», які обійшлися державі в понад 960 тисяч гривень.

Як показав акт ревізії Державною фінансовою інспекцією в Луганській області, в строки, встановлені обласною програмою, так і не було створено 680 робочих місць. Правопорушення призвели до втрати фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму більш як 90 мільйонів гривень. За виявленими фактами протизаконних дій СБУ й прокуратурою порушено сім кримінальних справ за статтею 191 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за присвоєння, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Слідство за цими кримінальними справами триває, ще низка матеріалів перебуває на розгляді в органах прокуратури.