Для дрібних селянських господарств Херсонщини з’явилася чергова «страшилка» — обласна влада ініціювала інвентаризацію садів та виноградних плантацій приватних власників, які не подають статистичної звітності про свою роботу. Інвентаризацію проводять райдержадміністрації. Але селяни всіляко намагаються уникнути «перепису» чи надати занижені відомості. Вони побоюються, що інформацію передадуть фіскальній службі, і їм доведеться платити більше податків.

— Дані інвентаризації не плануємо передавати до податкової інспекції. Вони потрібні виключно для того, щоб об’єктивно оцінювати стан плантацій, перспективи на врожай та регулювати кількість нових насаджень. На Херсонщині у великих і середніх сільгосппідприємств відповідно близько 7,1 тисячі гектарів та 9,2 тисячі гектарів виноградників, і ще приблизно стільки ж може бути у дрібних власників. Але до інвентаризації відомості про розміри їхніх «володінь», використовувані сорти були доволі приблизними, — пояснює заступник начальника ГУ агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олексій Згірін.

Це вже не вперше намагання влади поставити на облік селянські надбання наражалися на «саботаж». Так було з реєстрацією свійської худоби — її власники побоювалися, що після обліковців прийдуть фіскали і візьмуть чималу копійчину за кожну свиню чи корову. Хоча цього й не сталося, але осад, як то кажуть, все одно залишився.