Новий судовий процес над Ю. Тимошенко, про який так багато говорили останнім часом вітчизняні й закордонні ЗМІ, минулого четверга все-таки розпочався в приміщенні харківського апеляційного суду. Простора зала дала можливість умістити близько двохсот спостерігачів — народних депутатів, журналістів, інших громадян, а велика площа перед будинком суду дала змогу «намітингуватися» декільком тисячам і прихильників, і супротивників уже засудженої Юлії Володимирівни, яка відбуває покарання в жіночій колонії Харкова.
Київський районний суд м. Харкова розпочав попереднє слухання за обвинуваченням екс-прем’єра у фінансових злочинах у період керівництва нею корпорацією Єдині енергетичні системи України в 1990-х роках. Однак лава підсудних залишилася вільною. Напередодні Ю. Тимошенко, засуджена за так званою «газовою справою» на семирічний строк, відмовилася брати участь у попередньому судовому засіданні, пославшись на хворобу й звернувшись із відповідною заявою в Державну пенітенціарну службу України. Справу слухає суддя Київського райсуду м. Харкова Костянтин Садовський. На засіданні суду присутні захисники обвинувачуваної — Сергій Власенко, Андрій Кожем’якін, Олександр Плахотнюк, Євгенія Тимошенко. А також прокурори Генеральної прокуратури та харківської обласної прокуратури.
Із самого початку судового засідання адвокати почали шукати «слабкі місця» у позиції держобвинувачення, зосередившись не на суті обвинувального висновку, а на з’ясуванні... особистості прокурорів. Однак, отримавши від судді вичерпні дані, вони все-таки знайшли привід для відводу прокурора Віктора Лобача — занадто жагучою видалася їм його промова. А словосполучення «обікрала український народ» захисники розцінили як спробу прокуратури заволодіти функцією суду — представляти інтереси народу, а не держави. Але всі ці висновки суддя після перерви відхилив. «Суд не знаходить підстав вважати, що аргументи, наведені в клопотанні, є досить аргументованими», — заявив К. Садовський.
Варто зазначити й те, що судовий процес відбувається відкрито, але до зали засідання поки що допущено тільки журналістів. Оператори з телекамерами залишаються за дверима. Суд поки що не прийняв щодо цього жодних рішень. Втім, це не заважає сторонам робити голосні заяви для преси.
Заступник начальника відділу підтримки державного обвинувачення Генеральної прокуратури Вікторія Калита заявила, що екс-прем’єра Юлію Тимошенко обвинувачують в організації розкрадання коштів державного бюджету й замаху на розкрадання коштів державного бюджету шляхом незаконного одержання ПДВ і організації ухиляння від сплати податків корпорацією
ЄЕСУ. Використовувала платіжну картку іноземної компанії для оплати предметів розкоші. З рахунку цієї картки оплачувалися послуги в дорогих готелях, ресторанах, на покупку дорогих товарів, хутряних виробів тощо. Витративши кошти на суму близько мільйона доларів, вона жодної копійки з цієї суми не заплатила в бюджет.
У залі суду, де триває розгляд справи екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, встановлено тапчан, заявив у свою чергу народний депутат Сергій Власенко. Я зробив фото: вони зняли клітку біля місця для обвинувачуваного, і там — лежачий тапчан. Там стоїть така дерев’яна лавка зі спинкою. Вони хочуть не пустити пресу й притягти Тимошенко до суду й покласти її тут.
Маю сказати, що ніякого тапчана в залі немає, а є нормальна лава, причому не обнесена ґратами. Судові розпорядники не дозволяють пишучим журналістам користуватися фотокамерою, але і ні в кого не відібрали фотоапарат після фотографування залу суду. Інша справа — чи зможе Тимошенко за станом здоров’я брати участь у судовому процесі. Днями німецькі лікарі в черговий раз заявили, що вона хвора. Однак прокурори наполягли в залі суду на офіційному медичному висновку — надати найближчим часом відповідний документ, з якого було б зрозуміло, може чи не може Юлія Володимирівна брати участь у судовому процесі.
 
Харків.